3 svar
733 visningar
Dani163 1035
Postad: 13 apr 2022 23:32 Redigerad: 13 apr 2022 23:39

Jämvikt och kraftmoment

Kämpar med att förstå hur man ska lösa den här uppgiften. Har suttit fast med den i två dagar nu. Vi har en vridningsaxel, men hur avgör man vart den är någonstans? Enligt min bok står det:

”Vridningsaxel kallar vi den axel ett föremål vrider sig kring (eller kan tänkas vrida sig kring). En rät linje som sammanfaller med en kraftpil kallas riktningslinje till kraften ifråga. Det vinkelräta avståndet mellan vridningsaxeln och kraftens riktningslinje är kraftens momentarm l.”

Jag vet att den vridande förmågan ges av kraftmomentet M, dvs produkten av den vridande kraften och momentarmen:

kraftmoment = vridande kraft × vinkelräta avståndet mellan vridningsaxeln och kraftens riktningslinje

M = F × l

Utifrån denna information kan man då säga att momentarmen är större i bocken till vänster i förhållande till tyngdpunkten hos brädan, således är kraftmomentet också större i vänstra kontaktpunkten enligt formeln? 

D4NIEL 2933
Postad: 14 apr 2022 00:22 Redigerad: 14 apr 2022 00:26

Du kan välja vilken punkt som helst som vridningsaxel för ett föremål i statisk jämvikt. Det kan kännas bekvämt eller naturligt att använda en av bockarna, men du kan också välja tyngdpunkten.

För att ett föremål inte ska börja rotera måste det totala kraftmoment i varje punkt vara noll. Man säger att momentjämvikt råder. Jämför med hur summan av alla krafter på ett föremål måste vara noll om inte föremålet ska börja röra på sig.

Utifrån denna information kan man då säga att momentarmen är större i bocken till vänster i förhållande till tyngdpunkten hos brädan, således är kraftmomentet också större i vänstra kontaktpunkten enligt formeln?

I ovanstående stycke verkar du blanda ihop kraftmoment med kraft och kraft med momentarm.

Man skulle kunna säga att kontaktkraften på plankan från bocken till höger måste vara större än kontaktkraften på plankan från bocken till vänster.  Förhållandet mellan krafterna är 1.5:21.5:2 eller 3:43:4 pga momentjämvikt.

Dani163 1035
Postad: 14 apr 2022 22:31

”Utifrån denna information kan man då säga att momentarmen är större i bocken till vänster i förhållande till tyngdpunkten hos brädan, således är kraftmomentet också större i vänstra kontaktpunkten enligt formeln?”

I ovanstående stycke verkar du blanda ihop kraftmoment med kraft och kraft med momentarm. Man skulle kunna säga att kontaktkraften på plankan från bocken till höger måste vara större än kontaktkraften på plankan från bocken till vänster. 

Är detta inte för att 

M1<M2

((7,1×9,82)-N(A))×1,5×sin(90)<((7,1×9,82)-N(B))×2,0×sin(90)

Där N(A) och N(B) är våra normalkrafter och r är avståndet ifrån kontaktpunkten. 

Förhållandet mellan krafterna är 1.5:2 eller 3:4 pga momentjämvikt.

Vet inte hur du får detta. Tar vi endast hänsyn till avstånd när vi beräknar kraftmoment?

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 14 apr 2022 22:40

Välj tyngdpunkten som vridningspunkt. Då måste vridmomentet medurs vara lika med vridmomentet moturs. Kommer du vidare härifrån?

Svara
Close