Jämvikt: Lösligheten av silverjodid i silvernitratlösning
Hej,
Jag har en fråga som lyder ”beräkna lösligheten (mol/dm^3) av silverjodid i 0,10 mol/dm^3 silvernitratlösning. Löslighetsprodukten för silverjodid är 8,0 x 10^-17 mol/dm ^3)^2.
Jag har fått lite hjälp med uppgiften innan och kommit fram till att koncentrationen av silver borde vara 0,10+x och koncentrationen av jodid borde vara x.
Där x är koncentrationen av Ag+ och I-
Det jag inte förstår är varför koncentrationerna av silver och jodid inte är samma. Jag trodde att koncentrationen av jonerna i ett salt med förhållandet 1:1 alltid hade samma koncentration. Borde inte lösligheten av jodid begränsas av silvrets löslighet? Kan någon vara snäll och förklara varför de inte har samma koncentration och varför jodid inte begränsas av silver?
Tillskottet av joner från saltets upplösning är lika stort eftersom ekvivalensförhållandet är 1:1. Däremot har du redan 0,10 mol/dm3 silverjoner i lösningen som kommer från silvernitratet.
Teraeagle skrev:Tillskottet av joner från saltets upplösning är lika stort eftersom ekvivalensförhållandet är 1:1. Däremot har du redan 0,10 mol/dm3 silverjoner i lösningen som kommer från silvernitratet.
Tack!