Jämvikt
Jag hänger inte med facitets lösning. Ska man inte ställa upp kraftekvationer i riktningarna för det valda koordinatsystemet? Tex 2 kraftekvationer och en momentkevation? Dessutom har facit valt en vertikal y- riktning och horisontell x-riktnkng, men ändå delar den upp krafterna i dess komponenter som inte sammanfaller med dessa riktningar?
Du får förstås lösa uppgiften på vilket sätt du vill. Till exempel med andra koordinater.
Jag har valt samma koordinater som facitet, men ändå har vi helt olika lösningar. Jag valde tex att ställa upp 2 krafteekvationer (en i min valda x-riktning och en i min valda y-riktning), samt en momentekvation kring punkten O. Däremot vet jag inte hur jag ska ställa upp momentekvationen då jag inte ens har avståndet från krafterna till punkten O för att beräkna krafternas moment med avseende på O?
Min lösning:
Vad är N?
Normalkraften
Det finns ingen normalkraft i detta problem.
Tyngdkraften och S har bara komponenter i y-riktningen. Noll i x-riktningen.
Hur kommer det sig? Jag förstår inte hur man ska tänka? Jag är van vid att dela upp alla krafter i de komponenter jag valt för koordinataxlarna, och sen addera såsom jag gjort i min lösning.
Det finns ingen yta i problemet, så ingen normalkraft. Skivan sitter i ett led i .
Om det hade varit en horisontell yta som kvadratet vilade på vid , hade reaktionskraften varit normalkraften från ytan.
Jag förstår inte din ritning. För många pilar, tycker jag. För lite text.
Detta är min lösning, varför får jag fel svar?
Maria123 skrev:Detta är min lösning, varför får jag fel svar?
Facit använde moment kring A, du tog moment kring O istället (det hade du kunnat säga tydligare).
Men sedan förstår jag inte. Varför ?
Motivera termerna så att det blir begripligt hur du tänker.
a är avståndet från vridpunkten O till båda komponenterna av spännkraften. Dvs a är avståndet från vridpunkten O till SsinB samt till ScosB. Kraftmomemten blir således aSsinB och aScosB. Sedan bryter jag ut aS från båda termerna, därav aS(sinB + cosB)
Maria123 skrev:båda komponenterna av spännkraften.
Jag förstår inte varför du behandlar S på ett annat sätt än gravitationskraften.
Jag är inte särskilt bra på dessa pyssel, men en gång gjorde jag denna figur: https://www.pluggakuten.se/trad/mafy-2022-uppgift-16/?order=all#post-b147049b-f8e4-4e18-9a9d-aeff00e06feb
Jag behandlar mg och S på samma sätt, då jag delar upp båda dessa krafter i dess kraftkonponenter i ett nytt koordinatsystem så att det blir enklare att räkna avståndet (längs kvadratens sidor) från krafterna till vridpunkten o.
sen varför jag inte räknar med mgsinB, utan endast mgcosB, är för att mgsinB sammanafaller med O och därmed skapas inget kraftmoment