Jämvikt
Fe3+ + SCN− <--> FeSCN2+
Jämviktskonstanten beräknas vid två olika temperaturer för reaktionen ovan.
Vid båda försöken utgick man från en blandning där
startkoncentrationen av Fe3+ var 0,10 mol/dm3 och
startkoncentrationen av SCN− var 0,20 mol/dm3.
När temperaturen var 15 grader: Vid jämvikt var koncentrationen av FeSCN2+ 0,093 mol/dm3.
När temperaturen var 20 grader: Vid jämvikt var koncentrationen av FeSCN2+ 0,083 mol/dm3.
Jag försökte lösa uppgiften och beräkna jämviktskoncentrationen vid 15 grader, men får svaret till 124 vilket känns väldigt orimligt. Vad har jag gjort för fel. Kan någon hjälpa
Det ser rätt ut. Varför tycker du att svaret är orimligt?
Vad bra! Jag tänkte bara att det verkade orimligt för att jag fick ett så högt värde på jämviktskonstanten.
Jämviktskonstanter kan vara både jättehöga eller jättelåga, så 124 är inte onormalt :)
OK, tack så mycket! Jag behöver lite hjälp med b uppgiften. Efter att man har beräknat jämviktskonstanterna ska man bestämma om reaktionen åt höger är exoterm eller endoterm.
Jag fick som sagt jämviktskonstanten till 124 vid 15 grader och vid 20 grader fick jag den till 42.
Det jag vet sen tidigare är att ett negativt värde på H (entalpin) innebär att reaktionen är exoterm, medan ett positivt värde på H innebär att den är endoterm. Men i denna uppgift så får man ingen information om entalpin. Hur ska jag ta mig tillväga.
Tack i förhand för hjälpen, det uppskattas!
När temperaturen blev högre minskade jämviktskontanten, dvs man får mindre av ämnet på höger sida när temperaturen ökar (dvs när man tillför mer energi). Tror du då att reaktionen åt höger är exoterm eller endoterm? Tänk på Le Chateliers princip.
Om jag har tänkt rätt så är reaktionen exoterm.
Enligt Le Chateliers princip, om koncentrationerna av Fe3+ och SCN- ökar så kommer jämvikten gå åt höger så att koncentrationen Fe3+ och SCN- minskar tills vi uppnår jämvikt. Om vi istället ökar koncentrationen FeSCN2+ så kommer jämvikten att gå till vänster så att koncentrationen FeSCN2+ minskar igen och vi har jämvikt.
Om värmen istället ökar precis som detta exempel så kommer reaktionen att gå åt vänster. Då ökar koncentrationerna av reaktanterna och koncentrationen av produkterna minskar. När man ökar temperaturen så trycks reaktionen åt vänster. Värdet på K minskar, precis som det har skett i vårt exempel. Dvs så är reaktionen exoterm.
Ja det stämmer, reaktionen åt höger är exoterm.