5 svar
323 visningar
poijjan behöver inte mer hjälp
poijjan 609 – Fd. Medlem
Postad: 27 dec 2019 21:02 Redigerad: 27 dec 2019 21:05

Jämnviktsproblem

Ska bestämma belastningen på stängerna AC och BC.

Att rita ut resultanterna tror jag att jag fixar(?) 

 

Men vet inte hur jag ska tänka vid beräkningarna 

poijjan 609 – Fd. Medlem
Postad: 27 dec 2019 21:25

Testade mig fram och fick till det, var så insnöad på att Rb var tvunget att vara mindre än 20kN så insåg inte hur jag skulle komposantuppdela den.

 

Hänger dock inte med på hur den kan bli större än 20Kn. Någon som kan förklara vad som sker ? 

PeBo 540
Postad: 27 dec 2019 23:20

Jag fascineras ofta över hur olika intuition människor har för en sån här situation -- kanske är det delvis en vanesak, men jag tycker att man rent fysiskt kan känna att ju närmare man flyttar punkten B till punkten A, desto större blir påkänningarna -- framför allt den dragande lasten på punkt A som till slut vill dra ut skruvarna ur väggen. Just att kraften i stången BC blir 20/cos(50) kN, dvs för alla praktiska vinklar är kraften större än 20 kN, och när vinkeln närmar sig 90 grader blir den nära oändligt stor -- det man har är i praktiken en kofot som är konstruerad för att dra ut spik och annat ur väggen. Ett fantastiskt stort moment. Kraften uppåt från BC får man med en faktor cos(50) gånger kraften i stången BC, och den dragande kraften i AC blir då den kompenserande kraften mot sin(50) gånger kraften i BC. Förhållandet mellan kraften AC och 20 kN blir tan(50) -- om man låter vinkeln gå från 50 grader mot 90 grader så ökar spänningen i AC proportionellt mot tan() funktionen.

Ett annat sätt att kanske få en känsla för hur systemet beter sig och varför krafterna är så stora är att titta på vad som händer om man gör små rörelser som utför ett arbete mot kraften. Tänk först att du har tagit vinkeln vid B mot 0, dvs den undre stången är praktiskt taget direkt under blocket (men det är du som håller den i handen). Om du där lyfter stången någon centimeter så lyfts vikten dubbelt så mycket -- redan där kan du förstå varför man får 20kN för en vikt som är "värd" bara 10kN. Tänk hela tiden att snöret hålls fast och vikten hänger där -- du gör bara en rörelse med staget. Flytta sedan upp stagets ände B till en punkt helt nära A -- bara strax under (vi låtsas att längden på stången tillåter det -- det gör ingen skillnad för argumentet). Om du nu trycker på stången i stångens riktning så kommer punkten C att röra sig betydligt mer än du rör din B-ände av stången -- och 10kN vikten rör sig igen dubbelt så mycket som C rör sig. Du utför alltså en massa arbete genom att flytta din B-ände av stången helt lite. Arbete är kraft gånger väg, och om vägen du rör B-änden är liten så måste kraften vara lika mycket större för att du ska "betala" för arbetet du utför. Med en hävstång kan man växla väg mot kraft i vilken riktning man vill, men man måste alltid betala för arbetet -- det är liksom ett energi-argument som man kanske kan använda.

Affe Jkpg 6630
Postad: 27 dec 2019 23:48

FCBcos(50°)=20kN

SaintVenant Online 3935
Postad: 28 dec 2019 01:55

Jämför med att lyfta något med armen sträckt rakt ut. Det är alltid lättare att lyfta något om armen är i linje med tyngdkraften. När den är vinkelrät mot tyngdkraften är det som jobbigast.

poijjan 609 – Fd. Medlem
Postad: 28 dec 2019 19:45

Tack för all hjälp, börjar sakta men säkert sjunka in hur man bör tänka. 

Ska kötta ett gäng uppgifter till så hoppas jag att min skeva intution korrigeras 

Svara
Close