7 svar
233 visningar
nerskruvatsnille behöver inte mer hjälp
nerskruvatsnille 100 – Fd. Medlem
Postad: 10 jul 2018 10:45

Jämnvikt.

Hejsan. 

Jag håller på med ett experiment kring brustabletter. Vill bara dubbel kolla om jag förstått teorien rätt. 

Brustabletter innehållerNaHCO3  . Denna löser sig sedan till fria natriumjoner samt HCO3- i vatttnet. 

Därefter reagerar de med vätejoner och bildar kolsyra.

HCO-3+ H+ H2CO3.  

Men här blir jag osäker.  Om man har kolsyrat vatten  så innehåller vattnet redan kolsyra(H2CO3), vilket gör att processen tar längre tid. 

Jag förstår inte riktigt varför processen mellan HCO-3+H+ skulle gå långsammare bara för att  H2CO3 redan finns i vattnet. 

Jag har läst på om jämnvikt och förstår att ju närmare jämnvikt man kommer ju långsammare går det men i detta fallet sönderfaller väll inte H2CO3H+ +HCO3- igen? varför skulle processen vilja gå tillbaka? 

 

Är det fel process som jag tänker på? är det omvandlingen av något annat ämne som uppnår jämnvikt i lösningen?

Har sett att det finns ett par trådar om detta här redan men ingen verkar ta upp just denna frågan. 

tacksam för svar. 

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 10 jul 2018 13:10

Eftersom det är en jämvikt (det finns inget n i det ordet) ingår det i definitionen att reaktionen kan gå åt båda hållen. Var detta svar på din fråga? 

nerskruvatsnille 100 – Fd. Medlem
Postad: 10 jul 2018 13:32

hhmm, ja delvis. Jag funderar mest på är varför processen går på båda hållen. Borde man inte behöva tillsätta energi för att H2CO3ska dela på sig igen? isåfall var kommer den energin ifrån i experimentet ?  Det är det som jag inte får ihop och blir tveksam på om jag har rätt process. 

Teraeagle 21190 – Moderator
Postad: 10 jul 2018 14:00 Redigerad: 10 jul 2018 14:16

Jag är ganska säker på att reaktionen mellan vätekarbonatjoner och vätejoner är endoterm, så frågan är varför den reaktionen sker (det har att göra med entropin) snarare än varför kolsyran sönderfaller, då det i så fall är en exoterm process.

Att reaktionen åt höger går mer långsamt nära jämvikt beror på att reaktionen går snabbare åt vänster. När reaktionen åt höger fortskrider ökar koncentrationen av produkterna. Då blir det också mer sannolikt att de reagerar och återbildar reaktanterna. Alltså blir nettoresultatet att produkterna åt höger bildas mer långsamt nära jämvikt. Vid själva jämvikten går reaktionerna lika snabbt åt både höger och vänster, vilket innebär att man inte observerar någon ändring i koncentrationer. 

Edit: Jag reviderar min förklaring ovan en aning. Att reaktionen åt höger går mer långsamt nära jämvikt beror på att koncentrationen av reaktanterna har minskat. Då är det mindre sannolikt att de träffar på varandra och reagerar.

nerskruvatsnille 100 – Fd. Medlem
Postad: 10 jul 2018 15:34

Edit: Jag reviderar min förklaring ovan en aning. Att reaktionen åt höger går mer långsamt nära jämvikt beror på att koncentrationen av reaktanterna har minskat. Då är det mindre sannolikt att de träffar på varandra och reagerar.

 Hhhmm, jag hängde inte riktigt med där. Jag tänkte att koncentrationen av reaktanterna är ju densamma i detta fallet det är ju koncentrationen av produkten som ökat?  Det är ju fortfarande samma mängd produkter från brustabletten men produkten kolsyra är större ?  

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 10 jul 2018 15:59

Ställ upp uttrycket för jämviktskonstanten, så får du se att det spelar roll.

Teraeagle 21190 – Moderator
Postad: 10 jul 2018 16:13

Egentligen är frågan felaktigt formulerad, för hastighet och jämvikt behöver inte ha något samband. Det skulle kunna vara så att reaktionen går snabbare i kolsyrat vatten. Man kan bara säga att en mindre del av tabletten kommer vara upplöst vid jämvikt om man använder kolsyrat jämfört med vanligt vatten.  

nerskruvatsnille 100 – Fd. Medlem
Postad: 10 jul 2018 16:24

ja, det låter logisk. Då antar jag att min teori kring att det är HCO-3 + H+ H2CO3  som tillslut kommer närmare jämnvikt i experiment.  Var osäker på om det var vad någon annan reaktion. 

Tack för hjälpen. 

Svara
Close