Jämnt antal kolatomer i fettsyror
Jag har kollat runt lite och sett att växter och djur enbart tillverkar fettsyror med ett jämnt antal kolatomer då fettsyrasyntesen utgår från acetylgrupper som med hjälp av ett enzym kopplas ihop till långa kolvätekedjor.
Den fråga som jag har i min inlämning kräver dock att jag ska formulera ett svar som ”berör betaoxidationen samt omättade fetter” och jag kan inte se hur någondera bidrar till bildning av fettsyror med jämnt antal kolatomer. Någon annan som kan se hur någon av dessa bidrar till att det finns så många fetter med jämna kolatomer?
Exakt hur är frågan i din inlämning formulerad?
Svårt att svara på då du inte angivit hela frågan.
Men beta-oxidationen beskriver nedbrytningen av fettsyror till acetyl-CoA som förbränns i citronsyracykeln (som du nog stött på under Ke2).
Omättade fettsyror då? De kan väl inte bildas på precis samma vis som de mättade fettsyrorna, för de skiljer sig åt. Hur skiljer sig bildningen av de omättade och mättade fettsyrorna åt?
Och så klart hur skiljer sig nedbrytningen åt?
”Förklara med egna ord varför de flesta fetter har ett jämnt antal kolatomer i fettsyrorna. Utgå från att det berör betaoxidationen samt omättade fetter.”
Det är nog snarare ditt svar som skall utgå ifrån att det finns beröringspunkter (motsvarande likheter och paralleller) mellan fettsyrasyntesen och beta-oxidationen av fettsyror. Jag tolkar det som om du behöver med dina egna ord beskriva beröringspunkterna också i svaret.