Jämför kokpunkt på organiska molekyler
Varför har 2-metylpropanol lägre kokpunkt än 1-butanol? Varför ger en grenad kedja en lägre kokpunkt/svagare intermolekylära bindningar?
Är det för att 1-butanol därför kan ha både väte- och Van der Waals-bindningar? För jag trodde att en längre opolär kedja, som 1-butanol har, borde leda till att molekylen i sin helhet blir mindre polär och därför får lägre kokpunkt.
Om du vill jämföra två molekyler brukar vara en bra idé att rita upp deras strukturen sida vid sida. Då blir skillnader och likheter mer uppenbara. Har du provat det?
alix2a skrev:Varför har 2-metylpropanol lägre kokpunkt än 1-butanol? Varför ger en grenad kedja en lägre kokpunkt/svagare intermolekylära bindningar?
Är det för att 1-butanol därför kan ha både väte- och Van der Waals-bindningar?
Är dessa bindningar unika för 1-butanol?
För jag trodde att en längre opolär kedja, som 1-butanol har, borde leda till att molekylen i sin helhet blir mindre polär och därför får lägre kokpunkt.
Det finns två typer av bindningar (som du nämnt), och bland dessa är vätebindningen överlägset starkast. Men den andra påverkar även kokpunkten. Och om du jämför ämnenas strukturer, vad skiljer sig? Antalet kol är ju det samma...
Du kan även jämföra kokpunkterna av motsvarande kolväten, d.v.s. ämnena utan hydroxigruppen. Hur sker kokpunkterna ut för butan och 2-metylpropan?