3 svar
403 visningar
detrr behöver inte mer hjälp
detrr 2193 – Fd. Medlem
Postad: 26 maj 2018 12:51 Redigerad: 26 maj 2018 12:52

Jämför dessa aminosyrors löslighet i vatten

Hej, idag har jag lärt mig att ju mer polär aminosyrornas R-grupper (sidokedjor) är, desto mer lättlöslig är den i vatten. Men om man på ett prov skulle få några aminosyror och de skulle be en att diskutera vilka av aminosyrorna som är mer lättlösliga i vatten, hur ska man då tänka?

 

Hur kan man se på aminosyrans R-grupp att den är mer polär än en annan aminosyra. Jag tänker att vi lär ju få en liknande tabell: 

Teraeagle 21051 – Moderator
Postad: 27 maj 2018 14:57

En bra tumregel är att fler kväven och syren tillsammans med en kortare sidokedja ger högre löslighet.

detrr 2193 – Fd. Medlem
Postad: 27 maj 2018 16:52

Så om man jämför aspargin med glutamin är asparagin mer löslig i vatten? 

Teraeagle 21051 – Moderator
Postad: 27 maj 2018 23:31

Låter rimligt. Du får kolla upp aminosyrornas löslighet på Wikipedia eller annanstans fär att bekräfta det hela.

Svara
Close