1 svar
3084 visningar
ZARKO 1
Postad: 8 feb 2020 16:40

JAG SKA SKRIVA TILL EN TIDNING OM SVENSKA SPRÅKSLÄKTNINGAR OCH BEHÖVER LITE RESPONS

svenskans språksläktingar

 

 

 

Medan jag studerade svenska, när jag sa att jag var ett skandinaviska och därför jag lärde mig svenska språk, blev mina vänner mest överraskade, höll på att vissa skulle säga och blev förvånade. En del av dem visste inte ens att man kunde förstå ex-norska medan man lärde sig svenska för att de kom från ett släktskap, och många var intresserade av vad det svenska språket var, hur det låter. Nyligen, från mitt perspektiv, har skandinaviska språk blivit mer och mer populära på TV och i allmänhet mer populära än den gång jag började studera. Men de är ännu inte igenkända som till exempel engelska, tyska.

Svenska är tyska eller tillhör de nordtysk eller skandinaviska språken. Det talas av cirka 9,5 miljoner människor; det officiella språket är på svenska. Svenska är väldigt nära norska och lite danska, men isländska är det inte. vem som känner till ett av dessa tre språk kommer att kunna förstå (åtminstone delvis) de andra två.

 


Några av de nordiska språken är släkt med varandra och några kommer från helt andra språkfamiljer. De nordiska språken danska, färöiska, isländska, norska och svenska tillhör den indoeuropeiska språkfamiljen. (https://norden.se/om-oss/om-norden/den-nordiska-sprakforstaelsen/)

 

 

 

Förutom vanlig geografi har skandinaviska länder en gemensam kultur och historia. I vart och ett av de skandinaviska länderna hittar du finländare, svenskar, nordmän och företrädare för små skandinaviska stammar och nationaliteter som bor i dem
Svenska är det mest talade språket i Skandinavien: talat av invånare i Sverige och vissa finska medborgare. I finska skolor är grundläggande svenska kurser en del av det obligatoriska programmet.

Finska är Finlands officiella språk, som också finns i Sverige och Norge som olika dialekter av lokala finska samhällen

Island har länge varit under Danmarks protektorat, så isländska och danska finns i både Danmark och Island. Tyska är också vanligt i Danmark.

Språk är intressanta i Norge.`´ I jämförelse med Sverige används dialekter på ett mycket mer påtagligt sätt i Norge. Även i officiella sammanhang använder norrmännen sin dialekt. Till skillnad från Danmark och Sverige har man i Norge två officiella skriftspråk, bokmål och nynorsk, vilket gör att man är van vid variation i både tal och skrift och detta har bidragit till att dialekterna fått högre status.´´ (https://www.isof.se/sprak/dialekter/fragor-och-svar-om-dialekter/faq/2013-10-21-talar-man-mer-dialekt-i-de-ovriga-nordiska-spraken-an-i-svenskan.html)

 


På grund av den enorma mångfalden av dialekter i landet finns det två officiella norska språk och två versioner av det nationella manuset. Generellt sett är norska mycket nära isländska och danska

 

 

Svenska är inte svårt att lära sig. Hans grammatik är ganska enkel, det finns inget fall eller förändring av verb på ansikten. Det finns inte heller många vedsubstanser. Det som är svårt är en ursäkt. Vår lärare brukade säga att svenska talas bäst när du sjunger. När uttalet behärskas är du på en häst, som våra människor skulle säga.

Smutstvätt 25091 – Moderator
Postad: 8 feb 2020 17:08

Välkommen till Pluggakuten! Skriv inte rubriker med enbart versaler. Du kan redigera din rubrik genom att trycka på "Redigera". /Smutstvätt, moderator

Svara
Close