Kraften på två olika kulor (Coloumbs lag)
Två laddade kulor med laddningen +6,4 μC respektive −11,8 μC befinner
sig på avståndet 92 cm från varandra. Hur stor blir kraften på respektive kula? Rita även av figuren på ditt papper och rita in krafterna i den.
Man ska anväda coulombs lag Väl, men hur?
F= k q1q2/ r2 K= 8.99x109
Rubrik ändrad från "jag förstår inte denna riktigt, behöver hjälp" till nuvarande. En beskrivande rubrik underlättar för de som svarar, och hjälper till att skilja trådar från varandra. Läs gärna mer om rubriksättning här. /Smutstvätt, moderator
Det är bara att sätta in q1, q1 och r och räkna ut F.
Tänk på att använda rätta enheter.
Vilka håll kommer krafterna att vara?
ska det se ut såhä
F= 8.99x109 6.4x (-11.8) / (0.92)2
= -0.80 N
här är min nya uträkning, omvanlde enheten till C
Kraften blir ju negativ eftersom laddningarna har olika tecken. En negativ Coulombkraft betyder attraktion (kolorna dras mot varandra. Rita in kraftpilarna!
aha så 11.8 som är ovan ska jag skriva som -11.8 istället alltså negativ.
Hur vet jag om kraften ska vara attraherande? är det för att den är negativ?
JUSTE! de är attraherande för att laddningarna har olika tecken.
ritningen är här, stämmer det?
Ja det stämmer, nästan.
Vi vet ju att olika laddningar attraherar varandra så räkna med absolutbelopp på kraften. Så krafterna du har ritat ska inte ha minustecken.
förstår nästan, men hur tänker du med absolutbelopp på kraften, vad menas?
Formeln ger en kraft. En kraft har storlek och riktning. Storleken är absolutbeloppet (talet utan tecken) och tecknet visar om laddningarna dras mot varandra (negativt tecken) eller stöter ifrån varandra (positivt tecken).
Du vet att laddningar attraherar varandra eftersom den ena är positiv och den andra är negativ och dessutom fick du negativt tecken när du använde formeln. Du ritade korrekt kraftpilarna för att visa detta och då är minustecknet du räknade fram "omhändertaget" i och med pilens riktning. Storleken på krafterna är 0,80N så det ska alltså stå 0,80N vid kraftpilarna, inte -0,80N.