5 svar
162 visningar
Miss Smarthead 13
Postad: 25 maj 2022 13:17

Jag blanda i kalcium tillskott i mitt vetebröd och det fick en röd fläck. Varför?

Det här är en del av mitt gymnasuearbete där jag ska studera mögeltillväxt i bröd. En sats innehöll olika mängder kalcium, mycket, mellan och lite. Bara den som jag hade mycket i fick den här röda fläcken. Här är en bild på den:

https://imgur.com/FOinqrx

Vad för kemisk reaktion skulle det kunna bero på? Brödet innehåller vatten, jäst och vetemjöl. Jag antar det är något med vatten men jag är inte så värst bra på Kemi så jag är inte säker. Trots allt är dem helt olika i sin struktur så det känns ändå inte som de borde reagera, men jag vet inte.

Zockimon 384
Postad: 25 maj 2022 13:58 Redigerad: 25 maj 2022 14:04

Jag är ingen specialist på möglande bröd, men jag skulle spontant säger att färgen beror på en röd mögel.

Calciumsalter är oftast vit om inte anjonen är färjat. 

Den vanligaste orangeröda färgen kommer från rost (järnoxid) vilket är ju lite osannolikt.  För att göra ett annat förslag behöver jag mycket utförligt information vad exakt ni använde och hur experimentet genomfördes.

Min gissning är att det är en röd mögel. 

Miss Smarthead 13
Postad: 25 maj 2022 14:54
Zockimon skrev:

Jag är ingen specialist på möglande bröd, men jag skulle spontant säger att färgen beror på en röd mögel.

Calciumsalter är oftast vit om inte anjonen är färjat. 

Den vanligaste orangeröda färgen kommer från rost (järnoxid) vilket är ju lite osannolikt.  För att göra ett annat förslag behöver jag mycket utförligt information vad exakt ni använde och hur experimentet genomfördes.

Min gissning är att det är en röd mögel. 

Jag utgick från det här receptet från ICA https://www.ica.se/recept/latt-lantbrod-496980/ och tillsatte 50g kalcium tabletter https://www.kronansapotek.se/Kronans-Apotek-Kalcium-D3-Vitamin/p/680890/. Fläcken uppstod efter ungefär 35 dagar efter bak medans det blågröna mögelfläckarna (och någon vit) kom efter 20 dagar.

Zockimon 384
Postad: 25 maj 2022 15:38

I receptet ser jag inget speciellt som skulle vara orsaken till röda färgen som icke-biologisk reaktion. 

Varför ska det vara kemisk?  Har du frågad i biologigruppen?  

Det finns olika sorter röd mögel, till exempel på vissa ostsorter. 

En del biologer kikar också förbi här i kemiforum. Oftast kommer de på kvällen. Hoppas någon har ett bättre tipps. 

Jag är bara nyfiken. Är det ett kemiexperiment? I så fall med vilket syfte?  :)





mag1 9611
Postad: 25 maj 2022 20:19

Du skrev att det även uppstod blågröna mögelfläckar, och dessa blågröna mögelfläckar kanske uppstod på alla de andra bröden?

Om det är svamp eller bakterier som gett den röda färgen, är lite svårt att gissa utifrån din bild. Bakterier brukar ge en mer "våt" eller "slemmig" yta, men mögelsporer brukar alltid finnas i våra hem (antingen ifrån matrester, eller så kommer de in med vinden från naturen, soporna, grannen etcetera).

Zockimon 384
Postad: 25 maj 2022 22:14 Redigerad: 25 maj 2022 23:32

Jag erkänner, jag är i biologi på nivå "hobbyträdgård", så jag är mest nyfiken här.

Jag hittade en text om röd mögel (men obs, den kan ju också vara bakterier) som även kallas röd bakarmögel eftersom den växer gärna på bröd och även gärna tillsammans med andra mögel. Men det är på tyska. 

https://www.brune.info/magazin/roter-schimmel-im-haus/

och

https://schimmel-schimmelpilz.com/roter-schimmel-an-der-wand-baeckerschimmel

 

"Mögelsvampar som främst växer på bröd
När bagare klagar på andningsbesvär är det ibland inte fråga om mjöldammallergi utan snarare rödmögeln som är orsaken. Denna allergi kallas därför även bakarastma.

Rödmögeln finns främst på bröd och spannmålsprodukter, varför denna typ av mögel förekommer ofta i bagerier. Röd bakarmögel, även känd som brödmögel, finns även i foderråvaror och ensilage.

Hälsoskador påverkar inte bara bronkialsystemet, sporer kan sätta sig på eksem i huden.

Rödmögel växer extremt snabbt, och kan därför förstöra stora mängder spannmål, mjöl eller djurfoder på kort tid. Möglig frukt kan också vara rödmögel. Det vetenskapliga namnet på möglet med den slående röda färgen är Neurospora sitophila. Monila sitophila eller Chrysonilia sitophila nämns också ofta. Den här typen av mögel är dock mycket mer känd under namnen rödbrödsmögel eller röd bakarmögel.

När mögel är rött är det inte alltid Chrysonilia eller Neurospora. Den svarta mögeln som kallas Aspergillus niger utvecklar rödaktiga sporer när den växer nära koppar. .

Andra Aspergillus-arter är mycket mångsidiga när det gäller färg och kan därför även presentera sig som rödmögel. Gult mögel beter sig ibland på liknande sätt, under vissa omständigheter kan det också ändra färg något till rödaktigt."


Vad spännande!   :)

Svara
Close