Alkoholers löslighet
Jag gör en laborationsrapport och besvarar på några frågor. Jag har sökt upp på internet men hittar bara svårförklarade svar. Frågorna jag gärna skulle vilja ha svar på är:
" Varför löser sig vissa alkoholer upp och vissa inte?Vad beror det på?" ( Använde mig av Metanol, Etanol, Glykol och Glycerol)
Skulle vara tacksam för svar :)
Sök på lika löser lika, eller gå in på Magnus Ehingers hemsida. Du kommer hitta nåt:
Hejsan,
Vilket lösningsmedel, vatten? Vilka var dina observationer, vilka löste sig bättre och vilka löste sig sämre?
Pikkart skrev:Hejsan,
Vilket lösningsmedel, vatten? Vilka var dina observationer, vilka löste sig bättre och vilka löste sig sämre?
Lösningsmedelet var vatten och det som löste bäst var etanolen och glycerolen.
har ni gått igenom bindningarna mellan alkoholer?
ItzErre skrev:har ni gått igenom bindningarna inom en alkohol?
Nej vi har inte gått igenom det
mellan alkoholer finns det 2 sorters bindningar. van der waals och vätebindningar. Vätebindningarna finns mellan OH grupperna och van der waal finns mellan kolkedjor. Känner du till lika löser lika? Och kan du då tänka dig varför olika alkoholer löser sig bättre och sämre i fett, respektive vatten.
ItzErre skrev:mellan alkoholer finns det 2 sorters bindningar. van der waals och vätebindningar. Vätebindningarna finns mellan OH grupperna och van der waal finns mellan kolkedjor. Känner du till lika löser lika? Och kan du då tänka dig varför olika alkoholer löser sig bättre och sämre i fett, respektive vatten.
Tack så mycket för hjälpen :)