1 svar
41 visningar
Glarboo är nöjd med hjälpen
Glarboo 27
Postad: 23 jul 12:21

IUPAC sulfider

Hej! Här kommer en kluring tror jag!

 

Nedan finns frågorna för 18-39 (specifikt har jag problem med a och g):

Här finns mina svar till vänster och det korrekta svaren till höger, enligt boken:

Här är fasit svaren:

a, mitt svar: Jag skrev in den minsta alkanen som en alkyl och satte den först, sedan använde jag prefixet för sulfid (thio) och tillsist satte jag in den längsta alkanen.

a, rätt svar: Det ser ut som att alla alkaner skall benämnas som alkyler, mellanslag skall ske mellan varje substitut och funktionell grupp, sulfiden skall placeras sist och benämnas med sitt suffix och alkylerna skall placeras i bokstavsordning framför sulfiden.

g, mitt svar: Jag skrev först in alkanerna i bokstavsordning och benämnde dem som alkyler, mellanslag mellan varje substitut och funktionell grupp, och placerade sulfiden längst bak i suffix form.

g, rätt svar: Här använder de exakt samma metod som jag använde i mitt svar på "a"??

Min fråga är altså hur man ska benämna dessa molekyler och varför reglerna skiljer sig åt från molekyl till molekyl.

 

Tusen tack i förväg!!

mag1 9197
Postad: 24 jul 15:16

Du får nog kolla djupare i IUPACs regelböcker för specificerade regler, men det ser ut att bli tydligare när den mer komplicerade gruppen i g) skrivs ut.

 

a) är namngiven precis likt sin motsvarande eter, cyclohexyl-isopropyl eter, vilken man förväntar sig.

 

g) är även den en eter, men består inte av motsvarande välbekanta grupper (cyklohexyl- isopropyl). Däri ligger skillnaden tror jag vid namngivningen av g). Det går inte på ett enkelt vis att ange etablerade kemiska grupper i detta fall. Stereokemin behöver m.a.o. anges i detalj för detta ämne, till skillnad från a).

Liknande som i t.ex. 1-isopropoxyheptan, det blir inte lika klart skrivet som isopropyl heptan eter (motsvarande namnet för a). Eller 1-isopropoxy-2,3,4-tetrametylheptan.

Svara Avbryt
Close