Isomerer av kolhydrater
Jag känner att jag inte har hundra koll på detta. Vi kan ta glukos som exempel. Om vi studerar den öppna formen finns det ju 4 olika asymmetriska centra. Detta borde väl betyda 2^4 = 16 olika spegelbildsisomerer? Ändå verkar det bara finns två st, D- och L-glukos. Varför då? Och hur kommer α- och β-glukos in i bilden? Är detta en specialvariant av D- och/eller L-formen? Gäller α- och β-resonemanget för alla monosackarider eller är det bara glukos? Min kemibok är lite otydlig med detta...
Det är bara en viss kombination av konfigurationer för de assymetriska kolatomerna (och dess spegelbild) som är glukos. De andra varianterna av hexos har andra namn.
smaragdalena skrev :Det är bara en viss kombination av konfigurationer för de assymetriska kolatomerna (och dess spegelbild) som är glukos. De andra varianterna av hexos har andra namn.
Ah, ok, men hur vet jag hur många enantiomerer det finns då (förutom att prova sig fram). Och har du något svar på mina andra frågor: "Och hur kommer α- och β-glukos in i bilden? Är detta en specialvariant av D- och/eller L-formen? Gäller α- och β-resonemanget för alla monosackarider eller är det bara glukos?"
Alfa- och betaformerna uppkommer när sockermolekylen sluter sig till en ring. Det borde kunna uppkomma vid alla aldohexoserna. D-och L-formerna är spegelbilder av varandra. Om du ser på länken i mitt förra inlägg, ser du att de existerar för alla hexoserna.
smaragdalena skrev :Alfa- och betaformerna uppkommer när sockermolekylen sluter sig till en ring. Det borde kunna uppkomma vid alla aldohexoserna. D-och L-formerna är spegelbilder av varandra. Om du ser på länken i mitt förra inlägg, ser du att de existerar för alla hexoserna.
Ah, ok, då är jag med lite mer. Men kan både D- och L-formen ringslutas och bilda α- och β-glukos?
Ja, de är ju spegelbilder av varandra - kan den ena något, så kan den andra det också (så länge det inte handlar om att reagera med något som är osymmetriskt).