is smälta?
Om man blandar 3,0 kg 20°C varmt vatten och 1,0 kg is med temperaturen 0,0°C.
Kommer då all isen att smälta? Vilken sluttemperatur får blandningen?
Jag får det till ca 5 grader, men hur avgör man om all is kommer smälta eller inte?
vilken temperatur räknar man med på angivna och upptagaren?
antar att man jämför de och om givaren har större energi = smälta, om inte = smälter inte.
Isens smältentalpi är 334 kJ/kg. Vattens värmekapacitet är 4,19 kJ/kgK.
(Det betyder att värmemängden som behövs för att smälta 1 kg is skulle räcka till att höja temperaturen på 1 kg vatten med 80 grader.)
Så om 3 kg 20oC varmt vatten kyls ner till 0oC, kan det ge 60*4,19= 251 kJ, vilket inte räcker för att smälta isen.
Macilaci skrev:
Så om 3 kg 20oC varmt vatten kyls ner till 0oC, kan det ge 60*4,19= 251 kJ, vilket inte räcker för att smälta isen.
Jag förstår inte riktigt resonemanget, skulle du kunna förklara hur du menar? (:
Om vatten kyls ner, ger det energi:
Ekylning = cvatten*m*deltaT= 4,19 kJ/kgK * 3 kg * 20 K = 251 kJ
För att smälta isen, behövs så mycket energi (där Is är smältentalpiet):
Esmältning = Is * m = 334 kJ/kg * 1 kg = 334 kJ
Så 251 kJ räcker inte för att smälta 1 kg is.
Macilaci skrev:Om vatten kyls ner, ger det energi:
Ekylning = cvatten*m*deltaT= 4,19 kJ/kgK * 3 kg * 20 K = 251 kJ
För att smälta isen, behövs så mycket energi (där Is är smältentalpiet):
Esmältning = Is * m = 334 kJ/kg * 1 kg = 334 kJ
Så 251 kJ räcker inte för att smälta 1 kg is.
då är jag med, tack!