Intramolekylär jonbindnings styrka jämfört med jondipolbindningen. (Salter och lösningar i vatten)
Hej!
Är det en förutsättning för att ett salt ska lösa sig (helt) i vatten att jon-dipolbindningen är starkare än den intramolekylära jonbindningen? Då borde dest. vattens lägre kokpunkt än kranvatten vara en logisk följd av detta?
Jag tror svaret på första frågan borde vara Ja. Men jag minns inte att min lärare uttryckligen har nämnt det.
Tack på förhand!
Man behöver räkna med den ökade entropin för saltlösningen också. Det förklarar varför vissa salter löser sig genom en endoterm reaktion.
Smaragdalena skrev:Man behöver räkna med den ökade entropin för saltlösningen också. Det förklarar varför vissa salter löser sig genom en endoterm reaktion.
Ah okej, vi har inte gått igenom entropi än men jag vet vad det är i stora drag. Bra, tack! Då vet jag varför vissa salter löser sig i en endoterm reaktion, tidigare tyckte jag att det var lite motsägelsefullt att reaktionen kunde vara endoterm eftersom att jag förutsatte att påståendet var sant och det gick inte ihop.