dipol-dipol-bindningar
Hej!
Jag behöver hjälp med denna fråga: Beskriv hur dipol-dipol-bindningar fungerar när en gas med dipolmolekyler övergår till vätska?
Jag vet att i en dipol så finns det dipol-dipol-bindning där den negativa delen av en atom riktas mot den positiva delen av en atom. Men jag vet inte om detta gäller för ämnen i fast, flytande eller gasform.
I gaser räknar men med att det inte finns några krafter alls mellan olika molekyler. (Detta är inte helt sant strax ovanför kokpunkten.) I gaser är värmerörelsena så stora att de övervinner (i det här fallet) dipol-dipolbindningarna.
Smaragdalena skrev:I gaser räknar men med att det inte finns några krafter alls mellan olika molekyler. (Detta är inte helt sant strax ovanför kokpunkten.) I gaser är värmerörelsena så stora att de övervinner (i det här fallet) dipol-dipolbindningarna.
Jaha, så man kan säga att bindningarna "bryts" när ämnena är flytande och i gasform och att dipol-dipol-bindningarna endast verkar när dipolmolekyler är i fast form?
Dipol-dipolbindningar finns både när ämnet är i fast form och i vätskeform.Dipol-dipol-bindningarna finns i princit även när ämnet är i gasform, men är för svaga (jämfört med värmerörelserna) för att spela någon roll.
Smaragdalena skrev:Dipol-dipolbindningar finns både när ämnet är i fast form och i vätskeform.Dipol-dipol-bindningarna finns i princit även när ämnet är i gasform, men är för svaga (jämfört med värmerörelserna) för att spela någon roll.
Okej. I flytande form verkar dipol-dipol-bindningar väl på samma sätt som de gör i fast form, dvs plus laddade joner riktas mot minus laddade joner.
Det finns inga joner närvarande när det handlar om dipol-dipolbinding. Blandar du ihop det med jon-dipolbindning?
Smaragdalena skrev:Det finns inga joner närvarande när det handlar om dipol-dipolbinding. Blandar du ihop det med jon-dipolbindning?
Aaa, jag tror det. Tack för hjälpen!