1 svar
117 visningar
Quacker 560 – Fd. Medlem
Postad: 8 feb 2020 09:18

Insulinresistans

Insulinresistans / minskad insulinkänslighet förstår man ju från orden betyder att cellerna inte reagerar lika bra på insulinet - som normalt ska trigga att fler glukostransportörer sätts i cellmembran och att glukos kommer in i celler.

Men hur kan fetma vara ett symptom/konsekvens av detta? Reagerar adipocyter annorlunda från andra celler?

Och samma sak med fettlever - reagerar leverceller på annat sätt?

Spontant hade jag tänkt att konsekvensen av insulinresistans blir att inga celler oavsett celltyp tar upp glukos/tar upp sämre.

Verkligen förvirrad av detta... Eller är vad man menar egentligen (då symptom-listor kan vara missvisande ibland...) att det ofta är de med fetma och fettlever, där levern och fettvävnaden tagit upp mkt fett redan innan man blev insulinresistent pga överkonsumption av mat, som får insulinresistens för kroppens celler har blivit slutkörda och förvirrade av all kontinuerligt cirkulerande insulin (typ så)?

mag1 9562
Postad: 9 feb 2020 15:54

Många frågeställningar på en gång.

Insulinresistens kan orsakas av många faktorer, enskilt och vissa samverkande och förstärkande.

En del av svaren på dina frågor faller under metabolt syndrom (kolla engelska wiki eller 1177).

Du frågar om de olika celltyperna reagerar olika, då de har olika funktion och metabol roll tror du själv de reagerar olika? Hur kan det inså fall komma sig?

 

Insulinresistensen är systemisk, dvs hela kroppen påverkas, men beroende på orsaken och metabolismen är vissa celler påverkade i högre grad än andra. 

En situation där inga celler tar upp glukos är ohållbar för kroppen, och sker inte heller. De primära celltyperna som ökar sitt glukosupptag genom GLUT4 efter insulinreceptorstimulering är myo- och adipocyer, men det finns fler glukostransportörer än GLUT4. Aktiviteten av dessa andra transportörerna regleras inte av hormonet insulin - hur regleras dessa?

Hur tror du insulinresistensen påverkar de andra transportörerna?

 

Långvariga perioder av höga cirkulerande nivåer av insulin och resistensen kan komma av flera orsaker (t.ex. kroppsvikten, metabolt syndrom, fettlever +/- alkohol) - men hur kan resistensen lindras?

Tror du resistensen kan avklinga helt?

Svara
Close