Inre energi eller entalpi
Jag är lite vilse. Hur vet man, inom termodynamiken, när man ska använda inre energi, u, eller entalpi, h? Vad är det som påverkar när man ska beräkna om man ska använda inre energi eller entalpi?
Har du något exempel? Inre energi beskriver all energi (kinetisk och potentiell) som finns i ett system. Entalpi beskriver egentligen inte något särskilt men kan underlätta termodynamiska beräkningar i vissa fall. Under konstant tryck motsvarar t.ex. entalpiförändringen hur mycket värme som har tillförts systemet.
Teraeagle skrev:Har du något exempel? Inre energi beskriver all energi (kinetisk och potentiell) som finns i ett system. Entalpi beskriver egentligen inte något särskilt men kan underlätta termodynamiska beräkningar i vissa fall. Under konstant tryck motsvarar t.ex. entalpiförändringen hur mycket värme som har tillförts systemet.
Jaha okej. Jag jag blev lite förvirrad när jag skulle lösa denna uppgiften:
"10 kg vatten med ånghalten 90% finns i en behållare med trycket 200 kPa. En elektrisk effekt på 700 W tillförs vattnet, vilket leder till att vattnet förångas. Hur lång tid tar förångningsprocessen i a) och b) nedan?
a) trycket är konstant under hela förångningsprocessen? (4 p)
b) behållarens volym är konstant under hela förångningsprocessen? (4p)"
För enligt lösningsförslagen använde de entalpi i a) och inre energi i b). Jag trodde att man kunde använda samma i båda fallen.
Vid konstant tryck motsvarar värmet entalpiändringen, men vid konstant volym motsvarar det ändringen i inre energi. Man har alltså gjort rätt i facit. Det finns nog säkert något avsnitt i din kursbok med en härledning till varför det är så. Annars går det att googla fram på nätet.