Inlämningsuppgift om hur många kristallvatten det finns i kopparsulfat.
Hej har i flera dagar suttit med denna inlämningsuppgift i kemin. Min lärare har inte besvarat på mina frågor heller så var tvungen att vända mig hit. Mitt problem med denna uppgift är att jag har svårt för att förstå vad som ska omfattas i rapporten jag förstod videon som jag ska skriva rapporten i mycket men förstår inte vad jag ska göra. Har försökt i snart en vecka nu. Här är uppgiften.
Video och Teoretisk laboration: Antalet kristallvatten i ett salt
Syftet med uppgiften
Bestämma antalet kristallvatten till ett kopparsulfat. Att man ska genomföra en laboration med hjälp av video. Laborationen visar att när man värmer upp ett hydratsalt och driver av vattnet, försvinner färgen och att man efteråt kan tillsätta vatten till det torkade saltet och se att färgen återkommer och att värme utvecklas.
Kunskapsmål:
Övning att räkna om mätvärden och att ur resultatet dra slutsats om något som är på atomär nivå och inte kan ses.
Illustrera exoterm och endoterm
Illustrerar att färg kan genereras genom interaktion mellan metalljon och omgivningen
Förberedelser och säkerhet Se videon: https://www.youtube.com/watch?v=vmBCvvuUBtA
Läs noga igenom hela labmanualen, se filmen och tänk dig att det är du som utför laborationen. Genomför beräkningar utifrån de siffror du får i texten och i filmen. Tänk på att när man laborerar ska säkerhetsbladet fyllas i och skyddskläder tas på, OBS!! kopparsulfat är extremt giftigt!!! Avfall: Uppsamling oorganiskt avfall.
Materiel
Spatel, burk ”blått salt” för blå kopparsulfat finns vid vågen, litet urglas, metallnät, trefot, brännare
Laborationen
Avlägsna kristallvattnen i hydratiserad kopparsulfat genom upphettning. Första vägningen m1 ger urglasets massa. Andra vägningen m2 ger totalmassan (urglas + salt + vatten).
Tredje vägningen m3 ger urglasets och saltets massa. m3 – m1 ger saltets massa mSALT. m2 – m3 ger vattnets massa mVATTEN. För att få fram antalet kopparsulfat i enheten mol används:
n (CuSO4) = mSALT / M(CuSO4) för vattnet används n (H2O) = mVATTEN / M(H2O). Genom att dividera antalet vatten med antalet kopparsulfat erhålls antalet vattenmolekyler per formelenhet salt.
Det är viktigt att undvika att saltet får för hög temperatur så att sulfatsaltet inte sönderdelas till kopparoxid och svaveldioxid, den senare avgår som gas och gör att mSALT minskar vilket visar sig i att ”antalet kristallvatten ökar”. Avdrivning av vattnet avfärgar det blåa saltet, oxidbildningen gör att det går mot gråsvart.
Inlämning av rapport
Visa med tydliga beräkningen på de siffror du får i video och i texten om antalet kristallvatten till saltet. Skriv en tydlig kort sammanfattning på max en A4-sida om vad som händer med hydratsaltet vid uppvärmning och med saltet vid tillsatts av vatten igen. Förklara på atomärnivå vad laborationen visar. Tips, sambandet mellan kemisk bindning och upptag av eller avgivande av energi till omgivningen, samt att när bindningar bryts krävs energitillförsel i någon form, en kunskap som är viktig för de fortsatta kemistudierna. Du ska även berätta om det är en exoterm eller endoterm reaktion?
Vägda data: m1 = 16,13 g m2 = 20,91 g m3 = 19,15 g
Hej! Såg precis att du la upp detta inlägg för en månad sedan. Hoppas att du eventuellt kommit vidare. Annars uppfattade jag att rapporten ska innehålla:
- En sammanfattning av laborationen, där du förklarar vad som händer med hydratsaltet vid uppvärmning och vad som händer med saltet när vatten tillsätts.
- Beräkningar för att bestämma antalet kristallvatten.
- En förklaring på atomärnivå om vad laborationen visar, inklusive sambandet mellan kemisk bindning och upptag av eller avgivande av energi till omgivningen, samt att när bindningar bryts krävs energitillförsel i någon form.
- En förklaring om det är en exoterm eller endoterm reaktion.