Infraröd spektrum (FTIR)
Hej!
Jag har genomfört en digital laboration och den heter Tillverkning av ester. Vi har fått ett diagram för den tillverkade estern propyletanoat och två referensspektrum till ättiksyra och propanol. Jag undrar om någon kan hjälpa mig analysera grafen till den tillverkade estern propyletanoat. Jag har aldrig analyserat en IR graf innan och de exemplar som finns i boken är bara när man har en IR graf och man ska se/hitta deras funktionella grupp med hjälp av tabellen som finns i boken. Det som jag har gissat hittills är att toppen som finns vid 1738,10 är till ester.
Tack på förhand
Ja denna topp brukar finnas för ämnen som innehåller en ester, och den kommer av sträckningen av dubbelbindningen i karbonylgruppen (C=O) - därför ser du även denna topp i spektrogrammet för ättisyran.
Kan du förklara lite mer om andra topparna och varför behöver man har två referens grafer? Vad kan man förstå genom att jämföra referens grafer och den experimentella grafen?
AAAAA skrev:Kan du förklara lite mer om andra topparna och varför behöver man har två referens grafer?
Direkt uppenbart är att de tre spektrogrammen inte är identiska, precis som ämnena inte är identiska. Dock liknar spektrogrammen varandra lite, precis som ämnena liknar varandra. De är olika men påminner om varandra. Och då ni skall lära er om FTIR så får ni inte referensspektrumet för produkten med topparna angivna - det är ju uppgiften att göra detta.
Kanske enklare att tänka så här - hur kommer det sig att det blir en topp vid ~1740?
Vilken typ/typer av bindning(ar) kan ge upphov till denna topp?
Finns denna typ av bindning(ar) endast i ditt prov, eller finns den med i någon av dina reaktanter?
Vad kan man förstå genom att jämföra referens grafer och den experimentella grafen?
Precis som referenser används i andra sammanhang - står du i färgaffären och bland alla färger skall hitta precis samma färg som köksluckorna i köket, är det så klart enklare om du tar med en lucka (referensen) och direkt kan jämföra med denna. Kan du matcha färgen (topparna i ditt spektrogram) med luckan (referensen) så kan du identifiera - utan referens går det inte.
Det du skriver hjälper mig verkligen inte! De frågorna du ställer är precis vad jag undrat över i min fråga :) Jag vet vad referens är för något! Jag vet att topparna föreställer bindningar! Det jag ville ha var att någon förklarar vilka bindningar de topparna visar. Lite mer specifik vad varje topp har med referens graferna att göra.
Jag fick ingen hjälp med dina kommentarer men hoppas att någon annan vill ta sin tid och förklara lite tydligare.
AAAAA skrev:Det du skriver hjälper mig verkligen inte! De frågorna du ställer är precis vad jag undrat över i min fråga :) Jag vet vad referens är för något! Jag vet att topparna föreställer bindningar! Det jag ville ha var att någon förklarar vilka bindningar de topparna visar. Lite mer specifik vad varje topp har med referens graferna att göra.
Jag fick ingen hjälp med dina kommentarer men hoppas att någon annan vill ta sin tid och förklara lite tydligare.
Jag anser att mag1 har svarat precis på de frågor som du har ställt i den här tråden. Om det är några andra frågor du vill ha hjälp med behöver du formulera dina frågor tydligare. Vi som svarar här är bra på kemi, men vi är usla tankeläsare.