Industriell ekonomi, teknisk fysik eller datateknik
Hej! Ska snart välja universitet och program och behöver höra lite åsikter angående rubrikens program. Jag kommer att gå på KTH så det är iallafall bestämt. I framtiden vill jag 100% jobba med programmering men samtidigt vara en ledare och kunna ha en hög position inom ett företag. Jag har hört att industriell ekonomi är bra och dåligt, bra för att det har ett gott ryckte och att man får delvis ekonomi och de tekniska ämnena. Det jag har hört som är mindre bra är att man aldrig blir ett proffs på något utan man kan lite om det ena och lite om det andra. Datateknik däremot har jag hört bra om men jag vill inte bara programmera som sagt och utbildningen är väldigt datorinriktad (namnet talar för sig själv) och det känns som om det kan bli tråkigt att bara bara hålla på med data utan variation. Framtiden är dock ljus. När det gäller teknisk fysik så vill jag gå det för att jag är delvis intresserad av fysik och problemlösning och samtidigt är det ett program med riktigt bra ryckte, däremot känns det riktigt tråkig vet inte hur jag ska förklara men har fått en grå bild av programmet.
Kan någon som gått någon av dessa tre program berätta om sina upplevelser och svara på om det jag skriver stämmer bra in på programmen.
Hej,
Jag gick teknisk fysik (för 20 år sen) och vet därför inte exakt i detalj hur de andra programmen är. Teknisk fysik är det mest teoretiska av programmen och man ska verkligen gilla matte och fysik, annars blir det jobbigt.
Det jag kan säga att när du läser teknisk fysik kan du välja inriktning både mot data/programmering och mot finansiell matematik. Och även om du inte läser någon av dessa inriktningar brukar en civ.ing. teknisk fysik ge dig möjlighet att jobba inom vad du vill. Om du tittar på höga chefer inom industrin som har läst på KTH skulle jag gissa att det är främst industriell ekonomi eller teknisk fysik.
Av mina närmsta grupp av vänner som jag läste med på teknisk fysik, jobbar 4/6 med någon form av programmering (jag är en av dem som inte gör det). Detta även om 2 har doktorerat inom teoretisk fysik.
Men lyssna inte för mycket på andra utan det är ditt beslut! Lycka till!
De är alla bra. Känner du att du måste lära dig mer om all typ av fysik så är TF den som ger mest av det. Vill du få utbildning i att koda och skriva program så bör du läsa datateknik. TF:are är bara 100% självlärda när det gäller kodning. Det är fascinerande lite utbildning i kodning på TF även om man magiskt förväntas kunna det ändå. TF:are är ofta kompetenta med kodning (blush) men det är för att de är bra på informationssökning och självstudier. Många TFare är programmerare men hur det går till är oklart.
Ledarskapsroller kan man finna efter alla utbildningar om man är lagd för det. Alla arbetslag har gruppledare och chefer på ingenjörsföretag är också ingenjörer. Jag känner att personer med TF eller Industriell ekonomi har lite naturligare ingångar till det än utvecklare då båda kan vara lite allvetare som kan överblicka organisationer.
Mina erfarenheter med industriell ekonomi är ytterst marginella. Jag är bara förhållandevis ointresserad av ekonomi, logistik, och hur teknisk innovation leder till produkter; men de är inte oviktiga saker och om man tycker att själva 'teknikföretaget' som objekt och att generera ävrden är intressant, inte bara 'teknik', ja då är industriell ekonomi lika häftigt som de andra två.
Vad man gör min sin utbildning är inget man vet från början och man måste börja med att välja något där själva kurslistan första två-tre åren låter som saker man vill lära sig och som kommer att motivera en att ta del av.
På alla tre program kommer du lära dig programmera, och efter alla tre program kommer du kunna bli chef efteråt.
Sen finns det många olika saker man kan programmera, och de olika programmen erbjuder nog lite olika typer av programmering.
Baserat på den info du skrivit är det väldigt svårt att säga säkert vad du ska välja. Alla utbildningar är bra och uppfyller kraven ”programmering” och ”bli chef”
Hej! Jag är också intresserad av teknisk fysik på KTH. Jag rekommenderar att du går på deras öppet hus som inträffar snart. Finns även mafy provet att konkurrera med om du känner att du ej har höga betyg från gymnasiet, basåret eller hp :) lycka till!
Jag pluggar teknisk fysik åk 2, vid kth såklart. (Varför verkar pluggakuten vara centrerad till stockholm när det gäller studietips...?)
Alla tre programmen kan leda dig dit du vill. Du kan alltså välja 1) data med indekmaster, 2) indek med datainriktning eller 3) tekfys med datainriktning (tre finns tre datainriktade program) alternativt ett spår som kallas finansiell matematik inom beräkningsmatematikmastern som också kommer ge dig gedigna programmeringskunskaper. Observera dock att finans inte är samma sak som management, men oavsett så ger det $$$ vilket är det jag antar att du är ute efter.
- Anleningen tekniska fysiker ofta blir högt uppsatta är för att tekniska fysiker är smartare än de på övriga program (i vulgärt ordalag) för att intagningspoängen samlar ihop likasinnade och programmets svårighet har anpassats därefter. Det är bara en personlig tes jag har men teknisk fysiks rykte om att vara svårt borde rimligtvis komma från gruppen vars meriter (betyg/hp/mafy men särskilt HP) inte lyckats reflektera deras förmåga, samt de som går in med otillräckligt genuint intresse i ämnet. Har man dessa två tycker jag inte man ska tveka och söka.
- Indek och tf är rörligare än data ämnesmässigt, men det kanske inte är viktigt för dig som vet att du vill hålla på med programmering. (Andra program som är breda på detta sätt är maskin och elektro och tekmat).
- Programmerar du på fritiden? Om du väljer tf och sedan en datamaster behöver du förbereda dig på att det är svårt. Teknisk fysik innehåller bara två (!!) rena programmeringskurser så det gäller att ha en del förkunskap eller väldigt strakt intresse. Demografin av folk som programmerat sen de var 2 år och valde tf över data verkar vara väldigt utbredd, passar du in på beskrivningen så tveka inte!
- Har du tänkt på teknisk matematik? Det innehåller mycket programmering utan att vara renodlat data som datatek. Jag tror att det kommer få bra rykte för intagningspoängen är högre än tf, men det beror nog mer på hur utexaminerade presterar på arbetsmarknaden, och första kullen tekniska matematiker har inte ens gått ut från KTH än! Det är bra tajming nu för den första årskullen (2020) var lite av en pilotstudie med svajande framgång. De flesta kurser de går ges för allra första gången.
- Titta gärna på specifika kurser i programmen du funderar på, förlita inte dig bara på en vag övergripande bild. Har du någon specifik fråga om en kurs kan du också fråga här. Förklara till exempel varför upplever du teknisk fysik som grått?
- En allmän kommentar om det att "bli chef". Jag är fortfarande studerande så någon får rätta mig. Att bli högre och högre uppsatt är en helt naturlig process i ens karriär. Det handlar mindre om i vilken grad din utbildning förberett dig för att va chef och mer med ambitionen och din prestation (man kan stanna kvar och nöta om man vill, och vissa gör det). Det finns två olika stegar att klätta upp via, den ena är verksamhetsnära erfarenhet (eng. chief scientific officer eller i forskningssammanghang principal investigator) och den andra är management expertis. TF:are klättrar snabbt på den första, och indek klättrar på båda. I det andra fallet (Handels, SU:s (företags)ekonomiprogram) är de liksom utbildade för att hantera andra människor och hantera pengar vilket gör att de helt naturligt blir högt uppsatta. Jag tycker dock personligen att det verkar vara en tråkig karriär och jobb, de bidrar ju aldrig direkt till ett företags kärnverksamhet vilket är lite... hollow. Rollen är dock bevisligen viktig för företagen, annars skulle de inte få så hög lön. Här är ett exempel på några ledare i ett medelstort företag på båda "stegarna" jag beskrivit.
Det finns många trådar på PA som handlar om teknisk fysik, googla bara site:pluggaktuen.se teknisk fysik så kommer det upp.