2 svar
276 visningar
niffly 2 – Fd. Medlem
Postad: 15 jan 2021 20:24

Induktion, spolar & magneter

Jag har tänkt såhär:

När magneten närmar sig spolen ökar magnetfältets styrka (magnetisk flödestäthet). Pga Lenz lag som inte gillar förändringar kommer den utslaget att bli negativt eftersom den inducerade strömmen kommer att motverka det som har orsakat den. 
Om man lämnar magneten i spolen är den inducerade spänningen 0 eftersom magnetiska flödestätheten är konstant. 
När magneten dras upp från spolen kommer magnetfältets styrka (magnetisk flödestäthet) att minska och den inducerade strömmen bli positiv eftersom den vill behålla kvar magneten pga. Lenz lag 
För vi in och ut magneten snabbt blir det ett större utslag

 

Men är ganska säker på att det finns så mycket mer att tillägga som jag har missat.

niffly 2 – Fd. Medlem
Postad: 15 jan 2021 20:32 Redigerad: 15 jan 2021 20:34

Funderar hur blir det med de olika varvtalen på spolarna? Blir det t.ex. dubbelt så stort på 600 som på 300?

Och påverkas det sen som en transformator när det är flera spolar seriekopplade?

Peter 1023
Postad: 15 jan 2021 22:28

Ja, dina tankar stämmer på ett ungefär. Om vi tittar på mätaren så kan visare göra utslag åt höger eller vänster. Det motsvarar ström åt ena eller andra hållet genom mätaren. Vilket håll strömmen går på beror på hur magnetfältet förändras vilket i sin tul beror både på vilken ände av magneten som du använder och vilket håll du rör magneten på. Att tala om negativt utslag är inte så tydligt.

När det gäller varvens inverkan så hjälper det ofta att gå till ett extremfall och fundera hur det blir där. Säg att en spole bara har 1 varv. Lenz lag gäller även då, så när du för en magnet genom slingan så kommer en ström att induceras i slingan (en ström som  motverkar magnetfältsförändringen). Om du har 2 varv så kommer "varv 2" att reagera precis som "varv 1". Det induceras en ström även där eftersom den känner av en magnetfältsförändring. Dessa strömmar kommer att adderas.

Svara
Close