Induktion i spole i en elektrisk krets
"Till en spänningskälla med den konstanta polspänningen 30 V har en öppen strömställare, en amperemeter och två resistorer seriekopplats. Parallellt med en av resistorerna har en spole anslutits, med försumbar resistans. När kretsen sluts visar amperemetern i första ögonblicket 12 V 1,0 mA, men utslaget ökar och stabiliseras efter hand på 1,5 mA.
a) Beräkna resistansen hos var och en av resistorerna.
b) Till vilken av resistorerna är spolen ansluten?"
Jag hittade ett tidigare inlägg här på pluggakuten med samma fråga, men där personen som ställde frågan då redan hade kommit fram till en del saker som jag inte förstod, därför gör jag ett eget inlägg.
Jag förstår att när kretsen precis sluts och det börjar gå en ström i den så induceras en spänning i spolen som bromsar in strömmen, därav att strömmen inte når sitt "max" direkt, utan att spolen slutar inducera ems först när strömmen börjar stabiliseras och nå sin största potentiella ström. Jag förstår också halvt varför U= RI+ e, dvs U=RI+ L*di/dt, och att när det inte sker någon strömförändring längre så blir delen L*di/dt= 0, och U=RI. 30=R*1,5*10-3 vilket ger R= 20 k. Här ska man tydligen räkna på att R endast är den resistans som inte är parallellkopplad med spolen, och detta förstår jag inte. Bara för att spolen inte inducerar någon egen spänning så går väl själva strömkällarens spänning fortfarande över båda resistorerna? Jag vill säga att jag kan potentialvandring samt att spänningen inte är densamma överallt i en seriekoppling, men i en parallellkoppling, men samtidigt förstår jag inte var strömkällarens spänning tar vägen över den resistor som är parallellkopplad med spolen. Spolens ems är ju skilt från kretsens U. Och hur beräknar man sedan resistansen för den andra resistorn?
Rita en bild och lägg upp den här.