4 svar
585 visningar
kronk behöver inte mer hjälp
kronk 5
Postad: 29 okt 2020 14:28

Inducerad ström i spole..?!?

Hej, om man har en spole och så tar man en magnet och för in den i spolen så induceras en ström. Lika så om man drar ut den fast då går strömmen åt andra hållet. Jag har lyckats förstå också att är det nordänden på magneten som åker in i spolen så blir det en nordände på samma sida av spolen, så dom typ repellerar, och när man drar ut magneten så blir det en sydpol istället på spolen så att magneten attraheras, alltså vill spolen alltid motverka hur man rör magneten.... om nån förstår min konstiga fråga, snälla förklara detta skumma fenomen, varför vill spolen alltid motverka den rörelse man drar magneten i?? och spelar det någon roll åt vilket håll spolen är lindad? kan man förklara detta me nån formel??

joculator 5289 – F.d. Moderator
Postad: 29 okt 2020 14:39 Redigerad: 29 okt 2020 14:39

Här är lite lästips. Det räcker nog med de 2 första. Länkar:

Elektromagnetisk induktion
Lenz lag
Faradays lag
Maxwells ekvationer

kronk 5
Postad: 30 okt 2020 10:27

Haloj, har läst allt jag kan hitta som heter något med lenz lag, faradays lag, elektromagnetisk induktion osv, har kollat alla videos ja kan hitta på youtube med....:(  jag fattar det mesta men just varför spolen vill motverka magnetens rörelse fattar ja inte... på wikipedia står det "Spänningen uppstår då elektronerna i ledaren rättar sig efter det nya magnetfältet" på vilket sätt då, drar alla elektroner med nord iväg... då borde de ju bli syd...., drar sig elektroner till nord eller syd då eller vadå... I boken står det "Enligt lenz lag motverkar den inducerade strömmen minskningen av det magnetiska flödet inuti spolen." vad menas med detta då... skulle behöva en mycket simpel förklaring...

GaryAmini 17 – Fd. Medlem
Postad: 30 okt 2020 18:42

Följande är inte en fullständig förklaring. Men du kanske känner till att i spolens/slingans lindningsvarv utvecklas värme (vanlig elektrisk effektutveckling R*I^2). Varifrån kommer energin? Jo, det är just arbetet då vi t ex för magnetens nordända mot det som blir spolens nordända. Vi måste röra den mot kraften, dvs vi gör ett arbete F*s. 

 

 

Tänk om det vore tvärtom, att spolens magnetiska pol skulle bli motsatt då vi närmar oss med magneten. När spolen attraherar magneten får vi alltså hjälp att föra magneten mot spolen. Dessutom får vi ut energi, helt gratis! Detta skulle strida mot energiprincipen.

SaintVenant 3917
Postad: 30 okt 2020 19:50

Lenz lag förklarar inte något utan berättar bara kvalitativt vad som sker. GaryAminis svar är väldigt bra då det förklarar varför det måste vara så även om det inte diskuterar de bakomliggande mekanismerna. Vad som faktiskt händer har fysiker idag två olika modeller för att beskriva. Dessa är modern elektromagnetisk fältteori och kvantmekanik. Kort sagt så har det i grunden att göra med en bevarandelag likt energin eller rörelsemängdens bevarande.

Det är lite svårt att gå in på men i grunden är det så att om du har en bevarandelag tvingas allt att följa den. Exakt varför kan ibland i grunden inte förklaras utan kan enbart härledas tillbaka genom cirkelresonemang till ursprungliga bevarandelagen. Det finns en väldigt vacker matematisk sats som formulerades av Emmy Noether angående detta kallad Noethers sats på svenska.

Svara
Close