Inducerad Spänning
Hej! I nedanstående fall hur kan arean påverka flödesändringen genom slingan för den area som slingan sveper över spelar väll ingen roll för dess magnetiska flödestäthet eftersom den har samma ju samma storlek hela tiden, så vad har arean med detta att göra för en slingas spänning. Sedan vad innebär induktionslagen nedan förstår inte varför de tar derivatan av förändringen av magnetism flödestäthet för att beskriva spänningen
Någon som hade kunnat hjälpa till?
Det är nog ingen som förstår vad du menar. Kan du ställa din fråga tydligare?
1. Jag förstår inte hur förändringen i arean påverkar spänning i slingan. Om arean förändras snabbare varför kommer spänningen öka eftersom flödet på slingan är väll fortfarande detsamma?
2. Jag förstår inte formeln längst ner i den gula delen (Induktionslagen) vad är anledningen till att Spänningen motsvarar derivatan av hur mycket flödet ändras
Vi behöver veta var i skall börja. Är du med på formeln ?
Det är formeln som bestämmer den inducerade spänningen för staven som beror på stavens längd, hastigheten (vinkelrät mot flödet) och magnetiska flödestätheten
Är du med på att arean som staven flyttas över under tiden är , om hastigheten är konstant?
Om man har sambandet och delar med på båda sidor, så får man , eller hur?
Innebär detta att du är med på hela formeln på rad 7 som börjar med U = ... ?
Då kom någon smart person på att man kan se på formeln att om man ändrar på arean för en slinga (så att den "korsar ett mindre(eller större) antal flödeslinjer") så måste det bli en spänning i kretsen.
Fast vad är det för area som ändras? Är det arean på självaste slinga eller hur stor del av arean kommer korsa flödeslinjer?
Det enklaste sättet är att man har en slinga och låter den rotera så att den är vågrät ibland och lodrät ibland. Om vi har ett magnetfält som är lodrätt, så är arean som störst när slingan är vågrät, noll när slingan är lodrät, lika stor fast åt andra hållet när man har vridit ett halvt varv.
Så area-förändringen är hur mycket av arean förändras där magnetflödet flöder igenom slinga?
Det kan säkert vara på andra sätt också, menjag tror att det som jag skrev är det vanligaste. Det gör att man kan få ut en växelspänning.
Fast vad motsvarar area förändringen? Motsvarar den delen av arean som är vinkelrät mot flödet och där magnetiska flödet går igenom?
Jag tror att jag blir möjligtvis förvirrad när det kommer till en stav som rör sig genom ett magnetfält och ifall det är en slinga som rör sig runt i ett stationärt magnetfält. Vet inte ifall detta stämmer men ifall en stav rör sig genom ett magnetfält med konstant v åt höger och sen tillbaks åt vänster så borde väll inte arean ändras eftersom staven är hela tiden vinkelrät mot magnetiska flödet?
Om du har en stav som rör sig skall du använda formeln med och i.
Jaha okej detta kanske kommer underlätta fast vad är anledningen till att formeln deltaA/deltat inte fungerar är det just för stavens area inte ändras?
Om jag tolkar dig rätt - ja.
Okej så area ändringen är alltså då en slinga roterar så kommer flödet genom slingan att ändras?
Det kan säkert vara på andra sätt också.
Okej fast måste flödet gå igenom slingan? Vad hade hänt om flödet passerar förbi slingan bredvid utan att gå igenom den?
Då är arean (vinkelrätt mot magnetfältet) 0.
Fast ska arean inte vara vinkelrät mot magnetiska flödet för att det ska uppstå en spänning?
Jovisst. Vilken blir alltså den inducerade spänningen om arean vinkelrätt mot det magnetiska flödet är 0?
Okej tack så mycket tror att jag förstår formeln mycket bättre nu, fast hur går man sedan vidare till Induktionslagen som var min andra fråga. För måste inte då magnetflödet vara en funktion av t för att man ska ta derivatan av den?
Man inför en ny variabel, det magnetiska flödet som är produkten av arean och den magnetiska flödestätheten. Om flödet ändras så kan det hända på två olika sätt: antingen ändrar man arean, eller så ändrar man flödestätheten. Är du med på detta?
Och flödesändringen inducerar en spänning. Man kan alltså inducera en spänning även genom att ändra styrkan hos magnetfältet. Då har vi fått fram induktionslagen i den nedersta gula rutan.
Okej så om jag har förstått det rätt så leder delta fi till att det innebär att även när man ändrar styrkan på magnetfältet så kommer det leda till en inducerad spänning?
Ja, om jag tolkar dig rätt.
Så hur kommer man då fram till formeln dfi/dt eftersom det är väll derivatan av hur mycket magnetfältets styrka ändras?
Derivatan är förändringen av magnetfältets styrka. Du verkar derivera en extra gång.
Fast hur kommer man fram till den derivatan? dfi/dt?