3 svar
462 visningar
oneA 18 – Fd. Medlem
Postad: 12 maj 2020 20:38

Inducerad spänning

Hej! 

Jag behöver hjälp med uppgiften på den infogade bilden.

 

I a) ska jag ta reda på strömriktingen. Trodde denna gick medurs eftersom:

Hastigheten går mot höger. Kraften försöker motverka denna förändring och pekar därmed mot vänster. Om jag lägger fingrarna rakt upp, dvs upp från pappret (då det är prickar på bilden) och tänker att min handflata är kraften kommer min tumme peka mot mig, vilket innebär att kraften går medurs i kretsen. 

Enligt facit är det NKLMN, dvs moturs. Vad gör jag fel??

 

I b) ska jag beräkna den inducerade spänningen e=vBl. När det kommer till längden l behöver jag väl addera alla sidor för att kunna få ut längden på HELA kretsen för att sedan kunna beräkna u som induceras i HELA kretsen. Tydligen är det fel enligt facit. Varför då? 

På miniräknare slog jag:

e= 0,1* 0,80 * (0,20+0,20+ 0,15+0,15)

PerEri 190
Postad: 12 maj 2020 21:22

Om vi börjar med a-uppgiften. Det finns flera sätt att angripa problemet. Jag skulle använda Faradays induktionslag:

u=-dϕdt

där ϕ är det magnetiska flödet och t är tiden. Minus-tecknet anger att den inducerade spänningen motverkar förändringen i det magnetiska flödet.

I din uppgift  minskar flödet i slingan då sidan ML kommer utanför magnetfältet vilket gör att det induceras en spänning som driver en ström som motverkar minskningen. Prova och se om du får ut rätt strömriktning nu.

oneA 18 – Fd. Medlem
Postad: 12 maj 2020 22:49

Nej, kan inte få ut riktiningen rätt iallafall.

I just denna uppgiften får jag inte använda mig av Faradays induktionslag eftersom denna uppgiften inte tillhör de uppgifter som ska behandla Faradays funktionslag. Man vill alltså att jag ska komma fram till strömriktingen utan kunskapen om Faradays funktionslag. Hade uppskattat fortsatt hjälp då jag har fysikprov imorgon! :)

PerEri 190
Postad: 13 maj 2020 09:09 Redigerad: 13 maj 2020 09:10

Utan Faradays lag så får vi ta till ett annat angreppssätt.

Tänker dig att du har fria elektroner i delen av ledaren mellan N och K. När du drar ramen åt höger flyttas dessa elektronerna åt höger (de följer med ledaren åt höger). Med magnetfältet riktat uppåt påverkas elektronerna då av en kraft uppåt (mot N). Det ger upphov till en inducerad ström nedåt (elektroner som rör sig uppåt motsvarar en elektrisk ström nedåt). Strömriktningen blir alltså moturs.

Faktum är att du lika gärna kan ansätt positiva laddningar i ledaren och få samma inducerade strömriktning. Prova!

Lycka till på provet.

Svara
Close