1 svar
36 visningar
hej1234561 behöver inte mer hjälp
hej1234561 12
Postad: 31 dec 2024 20:34

inaktiva enzymer i matspjälkningssystemet

Jag håller på att undersöka matspjälkningssystemet och dess enzymer, bl.a pepsin. Om epitelcellerna hade bildat pepsin så hade den förstört cellerna då även deras proteiner hase spjälkats, istället bildas pepsinogen. Detta koncept förstår jag men sedan så läste jag om hur trypsin och lipas bildas av bukspottskörteln (i bukspottet) och jag förstår inte hur detta hade varit skadligt för bukspottskörtelns vävnad då den också består av proteiner och fett om jag inte minns fel. Min fråga är därför hur dessa kan bildas i aktiv form utan att skada cellerna när pepsinet i magsäcken inte kan göra det.

mag1 9579
Postad: 2 jan 14:59

Det är samma princip som används för att skydda resten av kroppens celler.

 

Trypsinogen (notera samma ändelse som för pepsiongen) heter det enzymet som bildas i bukspottkörtelns utsöndrande celler, och som sedan utsöndras in tolvfingertarmen. Och när det spjälkas bildas den aktiva formen av enzymet, trypsin.

Lipas är dock ett aktivt enzym, men dess aktivitet är låg. Det finns ett annat protein prokolipas som också utsöndras från bukspottskörteln - och detta protein kan aktivera lipaset. Men, kolipaset kan endast göra detta efter att det aktiverats genom spjälkning av trypsin.

Låter kanske lite invecklat men lite mer översiktligt:

  • trypsinogen (inaktivt) utsöndras => spjälkas i tolvfingertarmen till trypsin (aktivt) => kan bryta ner proteiner generellt men även spjälka och aktivera bl.a. trypsinogen/kolipas.
  • lipas (i princip inaktivt) utsöndras tillsammans med kolipas (inaktivt) => trypsin spjälkar kolipas som blir aktivt => aktiverar lipaset som tillsammans med gallsalter kan bryta ner mono-/di-/triglycerider
Svara
Close