5 svar
52 visningar
Anto 293
Postad: 10 maj 13:00

Imperialism

Hur är imperialism kopplad med 1:a respektive 2:a världskriget? Hur är det kopplat med kalla kriget?

Jag förstår att det beror på att man vill utvidga sitt territorium, men vad mer kan man säga eller utveckla?

Imperialism betyder ungefär att ett moderland lägger under sig områden (typ kolonier) som ska försörja moderlandet med resurser. Invånarna i dessa områden har ofta inte samma rättigheter som medborgarna i moderlandet.

Första världskriget var en strid mellan flera sådana imperier varav flera gick under i kriget - Tyska kejsardömet, Ryska kejsardömet, Österrike-Ungern och Osmanska riket. Mycket av världskriget utkämpades också i kolonierna. Framför allt Tyskland hade en strävan att lägga under sig fler kolonier. Tyskland har historiskt haft en mycket stark industri men landet är fattigt på råvaror som behövs i dessa industrier.

Andra världskriget involverade en annan typ av imperialism byggd på rasideologi. Nazityskland ville lägga under sig Östeuropa, fördriva/förinta den slaviska befolkningen och skapa s.k. ”Lebensraum”. I Östasien såg sig japanerna som ett överfolk och ville erövra grannområdena för att få tillgång till deras naturresurser. Japan var ganska likt Tyskland på det sätt att de hade stark industri, är råvarufattiga och såg sig som ett överfolk.

Anto 293
Postad: 10 maj 13:51

Tack. Jag antar att kalla kriget var liknande, att man strävade att ta över områden. Men hela vårt prov handlar om dessa 3 frågor, så jag skulle behöva väldigt utvecklade resonemang och flera exempel.

Det västerländska perspektivet på kalla kriget är såhär:

Efter andra världskriget var Sovjetunionen den största segraren och många länder i Östeuropa föll för kommunismen. Sovjetunionen utvecklade också kärnvapen ganska snabbt efter kriget.

Västmakterna skapare därför försvarspakten NATO som skulle förhindra att Sovjetunionen lade under sig ännu mer av Europa. Ett gammalt talesätt är att syftet med NATO var att ”hålla amerikanerna inne, ryssarna ute och tyskarna nere”. Med andra ord att förhindra ytterligare europeiska krig.

Ryssarna såg NATO som ett hot och skapade därför en egen försvarspakt, Warszawapakten, tillsammans med de kommuniststyrda länderna i Östeuropa. Ryssarna ansåg sig behöva områdena i Östeuropa som en sort skydd eller buffertzon mot Västeuropa. De brukar ibland kallas för ”randstater” (googla det).

I väst har man sett detta som en sorts rysk imperialism. Ukrainakriget bygger i grunden på att Ryssland anser att Ukraina är en viktig randstat som man inte vill ska orientera sig mot väst. I väst ser man Ukraina och andra länder i Österuopa som självständiga stater som på demokratisk väg har rätt att fatta sina egna beslut. 

Anto 293
Postad: 10 maj 14:05

Kan imperialism innebära annat än en strävan efter att utvidga sitt territorium? Exempelvis att utöka sitt politiska inflytande, som i detta fallet handlar om kommunism vs kapitalism?

Ja absolut. Imperialism bygger på att man ser det egna landet - dess kultur, invånare, språk, ideologi osv som överlägsen.

I USA:s fall kan du läsa på om ”dominoteorin”, där de var rädda för att länder i Asien skulle falla en och en för kommunismen. I mitten av 1900-talet var det allmän kommunistskräck i USA. Det viktigaste exemplet är nog Vietnamkriget. Vietnam var en fransk koloni (Franska Indokina) som lyckades kriga sig fria från Frankrike som var försvagat efter andra världskriget. Ganska snabbt blev det inbördeskrig mellan kommunister och nationalister där USA gick in på nationalisternas sida i kriget. Det blev en ganska stor skandal eftersom amerikanerna använde saker som Agent Orange och napalm som drabbade civilbefolkningen mycket hårt.

Ett annat exempel är Chile där en socialist, Allende, vann valet på demokratisk väg. Det kunde inte accepteras av USA som stöttade en statskupp mot honom. Det resulterade i att Pinochet kom till makten och Chile blev en militärdiktatur…

Svara
Close