6 svar
838 visningar
Evelina03 6 – Fd. Medlem
Postad: 15 maj 2020 13:01

Immunförsvar

Hej! 
min fråga lyder:

”Redogör för varför matspjälkningen ingår i immunförsvaret.” 

jag hittar inget svar på detta i verken min bok eller på internet. Tacksam för svar! 

Santa 278
Postad: 15 maj 2020 16:24

Hej 

Det är en bra fråga, jag tror för att när maten spjälkas så får kroppen ut allt nyttigt som förstärker immunet.

Qetsiyah 6574 – Livehjälpare
Postad: 15 maj 2020 16:27 Redigerad: 15 maj 2020 16:28

Öh... "ingår" i immunförsvaret? Det beror hur långsökt svaret ska vara; även mina tänder ingår i mitt immunförsvar efteresom jag inte skulle kunna äta utan de. Hur lyder originalfrågan?

Jaha, nu förstår jag. De menar att den sura magsäcken dödar patogener.

mag1 9562
Postad: 20 maj 2020 16:08

Matspjälkningen är nedbryningen av mat och upptaget av näring. Detta sker i magen och tarmarna, och här finns massor av immunförsvar.

I största delen av tarmarna har vi kommensala bakterier (=en form av symbios, där en organism tjänar på att leva med/på/i en annan organism, men utan att någon av dem tar skada). Dessa kommensala bakterier gör det svårt för sjukdomsalstrande bakterier att få fäste och växa till sig, de hjälper till att bryta ned födan så vi lättare tar upp den.

Kommensala bakterier är den typ av bakterier som åsyftas i reklamer som "goda magbakterier" när de säljs med god vinst förpackade i olika ätbara former. Vanlig filmjölk innehåller t.ex. gott om lactobaciller (Streptococcus lactococcus) som återfinns i tunntarmen som kommensal bakterie. Filen kostar lite mer än en tia, men "superbakterier med smak i mindre förpackning" kostar fyra gånger så mycket. I vissa fall är det till och med samma bakterier...

 

Bakterierna i tarmen påverkar även immunförsvaret direkt, då immunförsvarets celler kommer i kontakt med dem, och "tränas" att känna igen dem, och så att immunsvaret inte blir för högt om någon av de kommensala bakterierna träffas på.

Eftersom det är så ofantligt många bakterier, och tarmarnas yta (p.g.a. dess veckade yta) är väldigt stor immunförsvaret i matsmältningsapparaten den del av immunförsvaret som kommer i mest kontakt med mest antigen och bakterier per dag.

Antigenträningen påverkar hela immunförsvaret.

Parasiter har vi i också tarmsystemet, och bekämpas efter bästa förmåga av immuncellerna i matsmältningsapparaten.

mag1 9562
Postad: 20 maj 2020 16:13 Redigerad: 20 maj 2020 21:01
Användare skrev:

Osäker om det finns bakterier som överlever denna kombon men skulle inte vara förvånad om det var så. 

Jodå det finns det, massor i tarmarna, som växer i tarmarna och de kom ju dit via munnen. I och med att vi matar dem och ger dem en varm och syrefattig miljö växer kommensala bakterier så det knakar - upp till 30% av bajsets volym har uppskattas vara bakterier.

mag1 9562
Postad: 20 maj 2020 20:07 Redigerad: 20 maj 2020 21:01
Användare skrev:

Ju det sant vet inte riktgit vad tänkte på när jag la till komentaret där, men att det är hela 30 %, (dock ingen källa) men ädnå värt att undersöka närmare på, det visste inte jag, det är näst intill fashinerande. Ja med tanke på att det är flera miljarder bakterier i tarmfloran så någonslags bajs måste de producera, men varför fräts inte den upp av saltsyran eller reagerar med den på nåt sätt, eller ja det genomgår någon slags process där, det kommer jag få lära mig sen =). 

Saltsyran hjälper till vid matsmältningen, och avdödar bakterier och andra mikroorganismer. Men syran klarar inte av att döda alla bakterier, utan en del slinker igenom. För de flesta är miljön i tarmarna inte optimal, så de klarar sig inte så väl där. De bakterier som är anpassade för miljön frodas och växer, de andra konkurreras ut och spolas ut om de inte kan få fäste i tarmen.

Bakterierna bekämpar varandra bäst de kan för att hålla sig kvar och frodas, inga knep är för fula att använda bland mikroorganismerna.

Det finns till och med bakterier (t.ex. Helicobacter pylori) som lever i magsäckens slemhinna.

hotantotan 1 – Fd. Medlem
Postad: 30 maj 2020 09:50

Organen i matspjälkningssystemet bidrar till det icke-specifika försvaret på följande sätt:

- Saltsyran i magsäcken är inte en bra livsmiljö för patogener, och därför dör de flesta redan där.

- Epitelcellerna i tunntarmen förnyas ofta och nöts bort. De följer med tarminnehållet till ändtarmen och avlägsnas på så sätt från kroppen. På dessa epitelceller kan patogener finnas fastsatta, och därmed följer även de med tarminnehållet ut ur kroppen.

- Man skulle kunna säga att även tjocktarmen bidrar med sin tarmflora bestående av "snälla" bakterier. De konkurrerar ut sjukdomsframkallande bakterier.

Svara
Close