Identifikation- Svamp eller bakterie?
Hejsan, skulle behöva hjälp med att identifiera vilken mikroorganismgrupp min odling tillhör. Har letat i böcker men kan inte riktigt hitta något passande. Bara något ledmotiv hade varit till hjälp.
Det är svårt att lista ut med endast bilder ifrån mikroskop. Det blir en form av slutledning tills antalet arter är mindre, och då kan du kanske lista ut vilken undertyp av mikroorganism det kan vara.
För att välja bort organismer kan du arbeta med urvalskriterier, som t.ex.:
Växer organismen med syre närvarande (luft), eller utan syre?
Växer den på en viss typ av odlingsmedia? Vissa arter är kinkiga.
Hur snabbt växer organismen?
Färgas den (t.ex. Gram)?
Vilken färg har den?
mag1 skrev:Det är svårt att lista ut med endast bilder ifrån mikroskop. Det blir en form av slutledning tills antalet arter är mindre, och då kan du kanske lista ut vilken undertyp av mikroorganism det kan vara.
För att välja bort organismer kan du arbeta med urvalskriterier, som t.ex.:
Växer organismen med syre närvarande (luft), eller utan syre?
Växer den på en viss typ av odlingsmedia? Vissa arter är kinkiga.
Hur snabbt växer organismen?
Färgas den (t.ex. Gram)?
Vilken färg har den?
Jag har de andra bilderna också, men kolonierna såg extremt homogena ut. Jag har enbart ett fotoatlas att jobba med så jag har enbart lyckats gå på utseende. Finns det något annat sätt att hitta arter baserat på egenskaper?
Har du någon uppfattning om cellernas storlek? Varifrån har du tagit prover till odlingen?
Teraeagle skrev:Har du någon uppfattning om cellernas storlek? Varifrån har du tagit prover till odlingen?
Proverna kommer från bröd som jag tappat på golvet. Hur avgör man cellernas storlek?
I vissa mikroskop finns en skala där man kan läsa av storleken. Det finns andra tekniker också för att bestämma storleken på det man ser, googla efter ”microscope estimate size”.
Jag tänker att man kanske kan få en ledtråd utifrån att det handlar om bröd. Det innehåller troligen jästsvampar, men hur dessa ser ut efter att brödet har gräddats vet jag inte. Fast om du har gjort en odling från brödet så bör dessa jästsvampar vara döda redan.
Jäst är också en typ av svamp som finns överallt, så det skulle kunna komma dit efter gräddningen. Om du googlar efter hur jästceller ser ut så påminner de lite om dina bilder. Bröd börjar ju efter en tid att mögla, så det skulle också kunna vara någon sorts mögelsvamp. Hur tycker du att dina bilder överensstämmer med bilder på mögelsvampar?
Teraeagle skrev:I vissa mikroskop finns en skala där man kan läsa av storleken. Det finns andra tekniker också för att bestämma storleken på det man ser, googla efter ”microscope estimate size”.
Jag tänker att man kanske kan få en ledtråd utifrån att det handlar om bröd. Det innehåller troligen jästsvampar, men hur dessa ser ut efter att brödet har gräddats vet jag inte. Fast om du har gjort en odling från brödet så bör dessa jästsvampar vara döda redan.
Jäst är också en typ av svamp som finns överallt, se det skulle kunna komma dit efter gräddningen. Om du googlar efter hur jästceller ser ut så påminner de lite om dina bilder. Bröd börjar ju efter en tid att mögla, så det skulle också kunna vara någon sorts mögelsvamp. Hur tycker du att dina bilder överensstämmer med bilder på mögelsvampar?
Tack, jag kollade upp både jästsvampar och mögelsvampar. Problemet är att bilderna är mycket mer inzoomade så jag har svårt att jämföra. Mikroskopen på min skola gick inte mycket närmre. Jästcellerna låter också som en bra ide, även fast jag inte här riktigt kan jämföra.
Vilken slags odlingsmedia använde du?
Det ser beige ut på fotona, men vad består plattan av (frånsett agar)?
Hur kolonierna ser ut påverkas av vilket näringsmedium som finns i plattan, vilken inkubationstemperaturen var, hur länge plattorna inkuberades.
I din andra tråd (https://www.pluggakuten.se/trad/bakterie-vilken/) finns bilder, med något som ser ut som bagerijäst (den som vi köper i affären). Det finns mer än en sorts mikroorganism på en av plattorna, vilket är väntat då dessa finns lite över allt (även på dina händer).
På en av dina plattor ser det ut att finnas minst tre olika mikroorganismer, t.o.m. med en klar zon mellan två av dem, liknande vad som ses med svampar som bildar antibiotika.