7 svar
289 visningar
naytte Online 5033 – Moderator
Postad: 19 mar 2023 20:30 Redigerad: 19 mar 2023 20:54

Idé till gymnasiearbete

God kväll!

Gymnasiearbetet börjar närma sig och jag funderar fortfarande på vad jag ska skriva om. En idé jag tycker verkar interessant är att undersöka olika typers av vatten förmåga att ta bort fläckar och smuts från olika textilier. En myt man hör på landet ibland är hur sjövatten ju är så fantastiskt när det kommer till smutsborttagning. Jag skulle vilja testa huruvida sjövatten faktiskt är bättre än andra typer av vatten samt vad som gör att det är så ifall det finns någon skillnad. Väldigt preliminärt skulle jag i sådana fall behöva:

  • Bestämma vilka typer av fläckar och textilier jag ska använda
  • Hur jag ska mäta huruvida en fläck är borta, ska den bara inte synas eller ska den vara "kemiskt" borta?
  • Få tag på vattenprover från olika sjöar, drag, vattenledningar och havet
  • Data på vad som finns i sjöarna, ledningsvattnet osv. (brukar inte kommunerna ha koll på sånt?)/eventuellt göra mätningar själv på vatteninnehållet
  • Annat jag inte har tänkt på ännu

Meningen är att det ska vara ett ganska heltäckande arbete, och att gå till botten med den ovan nämnda myten. Frågan är nu ifall detta ens är en bra idé, eller om det är att ta sig vatten över huvudet. Jag har ingen "frame of reference" för hur lång tid någonting sånt här skulle ta eller huruvida det är ett rimligt arbete. Jag skulle gärna vilja höra vad ni tycker!

Låter som ett roligt och intressant arbete! Jag skulle nog först sätta en tydlig och preciserad frågeställning. Då märker du hur genomförbart arbetet är. Den vanligaste feedbacken man nämligen får i början av ett Gya är att arbete är alldeles för omfattande och brett... När den är någorlunda klar (självklart putsar man på den med jämna mellanrum) brukar svaret på de punkter du funderar på ovan komma automatiskt :)

Teraeagle 21066 – Moderator
Postad: 20 mar 2023 00:08 Redigerad: 20 mar 2023 00:11

Jag hade nog gjort ett ”slaskförsök” redan nu, t.ex. smutsat ner lite tyg och testat att skölja av det i sjövatten respektive kranvatten och se ifall man märker någon skillnad. Jag är tveksam att skillnaden är så pass stor att det går att se någon skillnad.

En annan idé på samma tema är att göra ditt eget tvättmedel som du testar på olika sorters fläckar och material. Du kan ganska enkelt bygga upp ett tvättmedel med någon sorts tensid, enzymer, parfym och ev. blekmedel om det är vittvättmedel. Vill du göra det lite mer avancerat så kanske du kan försöka framställa några av ingredienserna från grunden. Tensider är t.ex. lätta att framställa genom alkalisk esterhydrolys (förtvålning) av något fett, t.ex. ister eller rapsolja. Alkalierna kan du få som t.ex. färdigköpt natriumhydroxid, eller så gör du som man gjorde förr i tiden och lakar ur kaliumkarbonat från aska (”pottaska”) och använder det till förtvålningen. Du skulle även kunna framställa parfymen till tvättmedlet genom någon sorts estersyntes. Du kan t.ex. göra en parfym som luktar ananas i form av etylbutanoat, vilket du kan bygga utifrån smörsyra och etanol.

naytte Online 5033 – Moderator
Postad: 1 apr 2023 17:36 Redigerad: 1 apr 2023 18:49

Tack för förslaget!

En annan idé som skulle vara häftig är att undersöka ekosystemet i en sjö (har en rätt stor på mitt sommarställe), och undersöka hur själva sjömiljön ser ut, det vill säga undersöka mängden miljögifter, hur sur den är, hur näringsrik den är och så vidare. Dock vet jag inte hur gjörbart det är för en ensam person. 

Teraeagle 21066 – Moderator
Postad: 1 apr 2023 20:54

Vissa saker är nog ganska enkla, t.ex. kolla pH och halter av olika näringsämnen i vattnet. Miljögifter är svårare eftersom halterna är så låga (även om de är ”höga”). Du behöver nog utrustning från ett professionellt laboratorium för att göra det, men kanske det går att samarbeta med något universitet? Du kan ju göra en inventering och provfiske för att ta reda på förekomst av växter och djur, samt göra mikroskopstudier för att titta på plankton. Då kan du skapa en näringsväv. 

naytte Online 5033 – Moderator
Postad: 2 apr 2023 12:32 Redigerad: 2 apr 2023 12:32

Tack för ditt utförliga svar!

Angående fiskarna tror jag inte det skulle vara något problem att bestämma förekomsten, men hur skulle man kunna göra med växter? Jag kan ju liksom inte dyka ned i sjön då den är ganska djup (ca. 30 m på sitt djupaste). Men en majoritet av växtlivet kanske inte finns så långt ned?

Teraeagle 21066 – Moderator
Postad: 2 apr 2023 12:46

Jag tänker att det rimligtvis måste finnas ljus för att växterna ska kunna växa. Hur mycket ljus finns på 30 meters djup? Det beror väl till stor del på siktdjupet, vilket du kan mäta. Du kan säkert hitta något i litteraturen om hur fördelningen av växter brukar se ut i en sjö beroende på djupet.

På mindre djup kan du studera växt- och djurliv med en vattenkikare. Bygg en egen (finns många instruktioner om du googlar), eller låna en från skolan.

Teraeagle 21066 – Moderator
Postad: 2 apr 2023 12:56

Ytterligare en sak du skulle kunna mäta är alkaliniteten, alltså vattnets buffrande förmåga och därmed hur motståndskraftig sjön är mot försurning. Då tar du vattenprover som du titrerar i labbet.

Utmaningen blir att formulera ett bra syfte, frågeställningar och att avgränsa projektet så att det inte blir för spretigt. 

Svara
Close