3 svar
21 visningar
AbouAli87 200
Postad: Igår 22:22

Hypoteser,Experiemet och teorier

Hej! 

Har svarat på följande fråga och vill få feedback eftersom det ska vi kunna inför kemi provet. 

Förklara hur man använder hypoteser, experiment och teorier. 

Man formulerar en hypotes, det är ett förslag som beskriver hur något värkligen är. en Hypotes ska skrivas som ett påstående och så att det är möjligt att bevisa hypotesen, om den är inte sann. ett exempel på en hyptes är “alla ekorar är bruna”  det är ett påstående som går att motbevisa för att det räcker med att hitta en ekorre som inte är brun. Annat exempel är “Det finns spåken med sådana egenskaper som går inte att upptäcka”  det vill säga att det är ett påstående inte vetenskapligt eftersom det går inte att mobevisa för att det kan vara sant/falskt, det som gör ett påstående icke vetenskapligt är att det går inte att motbevisa. en hypotes blir starkare och starkare för varje misslyckat försök att mobevisa den. Vilket i sin tur innebär ju mer motbevis en hypotes har dessuto starkare den blir.

 

Experiment görs för att kunna pröva om hypotesen stämmer eller inte. om det slutar med att hyootsen inte stämmer vilket i sin tur leder att den  måste förkastas eller ändras för att sedan testas på nytt. det Finns andra sätt att få visa sin hypotes vara sann, då det är att man försöker motbevisa den. Inom naturvetenskapen är det vanligt att man formulerar en mothypotest till den hypotes man engentligen testar.  Det första vetenskapliga expriemetnt dokumenterades för ca 2500 år sedan i sicilien, detta expriment hade hypotesen “är luft någoting eller inte”,  Då håll forskaren empedokles en tratt upp och ner, han satte fingret i hålet och sänkte tratten i vattnet vilket gjorde att han kände att luften verkade på fingret med en kraft och han såg även att luften med en kraft verkade vattnet vilket i sin tur ledde till att han drog slutsatsen att luft är någotting.om man vill få svar på sina frågor så innebär det att man ska observera. själva ordet observera innebär att man ska se eller i aktta nograntan hela tiden det som händer, Observationer bekreftar eller motbevisar en en hypotes eller teori vilket i sin tur kan leda till ny kunskap

Teori är när tillräckligt många expriement, oberoende av varandra har bekräftat att hypotesen vara sen vilket gör att den höjs upp till en teori, eller blir en del av en redan existerande teori vilket i sin tur  förbättrar teori. Teori är ett vetenskapligt sätt att föklara något men först måste ska den ha testas flera gånger innan den blir accepterad. Teori gäller utifrån det man vet. det spelar inte roll vem,var,när som prövar den. den får inte heller ha något som motbevisar den. Vetenskaplig teorier omprövas ständigt och det räcker med bara en observation för att inte vara giltligt längre.Alltså så förändras kunskap ständigt,och historikst ett bra exempel på det är att nicolaus copernius upptäckte att jorden är inte universums medelpunkt vilket i sin tur gjorde att trorin om att jorden var universums mittpunkt var falskt och innan den upptäckte så trodde man det. . Galelio gallei stödde nicoualus och han krävde följande av forskarlogarna: mät det som går att mäta och gör det som inte går att mäta mätbart!

Sammanfattningsvis: Så hänger Hypoteser, expriment och Teorier till sammans de är som tre steg som ska genomföras för att en ny vetenskaplg upptäckt ska göras. Du föreslår något vidare så gör du ett expriment vilket sen leder till att den blir/inte en trori.

AbouAli87 200
Postad: Idag 12:47

hallå ! kan någon hjälpa mig?

Hondel 1364
Postad: Idag 15:25

Du säger ibland att en hypotes kan bevisas eller motbevisas genom experiment. Jag skulle säga att en hypotes bara kan motbevisas med ett experiment, inte bevisas. 

AbouAli87 200
Postad: Idag 19:13
Hondel skrev:

Du säger ibland att en hypotes kan bevisas eller motbevisas genom experiment. Jag skulle säga att en hypotes bara kan motbevisas med ett experiment, inte bevisas.  

skulle du  kunna visa mug vart du läste det?

Svara
Close