Hydroxisyror och bestämning av alpha-kolatomer
Tja jag fattar inte varför alpha-kolatomen är placerad vid denna kolatom och inte den andra (COOH-gruppen till vänster är ju närmast kolatomen som binder OH-gruppen) i detta fall vidd äppelsyra:
Och hur placerar man ut alpha-kolatomen i vinsyra eller typ citronsyra
Alfakolet i en förening definieras som kolatomen närmast karbonylgruppen (C=O, vilken bl.a. är en del av karboxylsyragruppen COOH). Så detta gäller för aldehyder, ketoner, karboxylsyror, aminosyror etcetera. Så därför klassas de aminosyror vi har i kroppen som alfa-aminosyror, och de karboxylsyror våra celler kommer i kontakt med är alfa-karboxylsyror. Karboxylsyragruppen har högst prioritet, så några beta-, gamma-(mono)karboxylsyror o.s.v. finns inte.
Användandet av alfa-, beta- o.s.v. för dikarboxylsyror tror jag inte är så vanligt, just för att det i dessa finns två funktionella grupper med den högsta prioriteten (d.v.s. karboxylsyragrupp). Det är m.a.o. inte så användbart att ange kolen som alfa, beta o.s.v.
I vinsyran spelar det inte så stor roll, då de två alternativen för alfa-kol har samma funktionella grupper, och molekylen är i det avseendet symmetrisk (det finns dock D/L-enatiomerer).
För äppelsyran som inte är så symmetrisk som vinsyran, vet jag på rak arm hur valet av alfakol skulle ske.