hydroxidjonkoncentration - vägledning
håller på att lösa denna.
Min första tanke är att jag ska räkna fram substansmängden kristalliserat bariumhydroxid. Jag har massan, men molmassan? ska jag räkna med bariumhydroxid+vatten totala molmassa? eller bara för bariumhydroxid?
vilken och varför?
Du måste räkna med molmassan för både bariumhydroxiden och vattnet. Vattnet sitter ju bundet i kristallerna och bidrar till vikten.
Jag får svaret till ca 0,0187 mol/dm^3, kan det stämma?
naturnatur1 skrev:Jag får svaret till ca 0,0187 mol/dm^3, kan det stämma?
Visa steg för steg hur du räknar, så är det lättare för oss att hjälpa dig.
Smaragdalena skrev:Visa steg för steg hur du räknar, så är det lättare för oss att hjälpa dig.
Först börjar jag med att beräkna substansmängden kristalliserat bariumhydroxid. n = m/M
m(kris BaOH2) = 1,06 g
M(kris BaOH2) = 189,04 g/mol
n(kris BaOH2) = 1,06 / 189,04 = 0,0056 mol
Substansmängd OH blir väl då 0,0056 * 2 (för ämnena förhåller sig i BaOH2 med 1:2 med tanke på att det finns två hydroxider? eller nu när jag tänker efter blir jag lite osäker om man kan dra den slutsatsen?
n(OH) --> 0,0112 mol.
Enligt C = n/v
kan vi nu räkna fram koncentrationen.
v = 0,6 dm3 och n = 0,0112 mol
Molmassan för kristalliserad bariumhydroxid är 189+8*18 g/mol - kristallvattnet skall också vara med. Du gör rätt som multiplicerar med 2 för att få hydroxidjonkoncentrationen.
Smaragdalena skrev:Molmassan för kristalliserad bariumhydroxid är 189+8*18 g/mol - kristallvattnet skall också vara med. Du gör rätt som multiplicerar med 2 för att få hydroxidjonkoncentrationen.
jag har tagit hänsyn till kristallvattnets molmassa också, men inte multiplicerat med 8. När man räknar med molmassa ska man väl inte räkna med koeffcienten framför?
Ba= 137
OH = (16+1,01) * 2 = 17,01
H20 = 18,02
Dvs
137 + 17,01 + 18,02 = 189,04 g/mol
När man räknar med molmassa ska man väl inte räkna med koeffcienten framför?
Jo, det måste du! Koefficienten betyder att det sitter 8 vattenmolekyler runt varje bariumhydroxid. Då måste du ju räkna med att det sitter åtta på en enhet, eller 8 mol på 1 mol bariumhydroxid.
naytte skrev:När man räknar med molmassa ska man väl inte räkna med koeffcienten framför?
Jo, det måste du! Koefficienten betyder att det sitter 8 vattenmolekyler runt varje bariumhydroxid. Då måste du ju räkna med att det sitter åtta på en enhet, eller 8 mol på 1 mol bariumhydroxid.
Aha, med kristallvatten räknar man alltså med koeffcienterna framför? (eller är det bara vattnets man måste tänka på?)
men om det inte är kristallvatten, gör man väl inte det?
Du behöver lära dig att när det står CuSO4.5H2O så betyder det att det är 5 vattenmolekyler tillsammans med varje kopparsulfatenhet. Det hade kanske varit mer logiskt att skriva t ex CuSO4(H2O)5 men jag tror att det förstnämnda är ett gammalt etablerat skrivsätt som man inte orkar försöka ändra på.
Smaragdalena skrev:Du behöver lära dig att när det står CuSO4.5H2O så betyder det att det är 5 vattenmolekyler tillsammans med varje kopparsulfatenhet. Det hade kanske varit mer logiskt att skriva t ex CuSO4(H2O)5 men jag tror att det förstnämnda är ett gammalt etablerat skrivsätt som man inte orkar försöka ändra på.
aa okej, det blev klarare nu, går det att dra slutsatsen att det alltså "bara" är vid kristallvatten man gör det, eller rättare sagt om det är multiplikation emellan? (alltså räknar in koeffcienten)
Så vitt jag kommer ihåg så är det bara vid kristallvatten man använder det skrivsättet.