hydrolys av omättade fettsyror och ökat tryck
känner mig väldigt osäker på denna fråga men hur påverkar tryck reatkionen av en omättade syra i denna reaktion?
omättad syra +H2 dubble pil[Ni] mättad fett syra vet inte vart jag ska börja med le chartlier och analysera några tips?
Hydrolys är klyvning med vatten.
Men det du skrev i frågan är en hydrogenering, i princip en "väteaddition".
Börja med att rita upp reaktionen inklusive produkt.
Ja, du har rätt skrev fel menade väte addition,
Nu ser det bättre ut. Ökar trycket för att mer vätgas pumpas in påverkas jämvikten (enligt Le Chateliers princip), men ökas trycket genom tillförsel av t.ex. en inert gas påverkas inte jämvikten.
Hmmm, intressant jag förstår du tänker men det stod någonting i facit att man skulle fokusera på aggregations formen på produkten och reaktanten
Jo, den ena reaktanten är en gas (men det är formen vätgas har, vilket är bekant). Och skall trycket ökas går det genom att öka mängden gas.
Hur tror du fettsyrornas aggregationstillstånd är, och skiljer det sig innan/efter hydrogeneringen?
mag1 skrev:Jo, den ena reaktanten är en gas (men det är formen vätgas har, vilket är bekant). Och skall trycket ökas går det genom att öka mängden gas.
Hur tror du fettsyrornas aggregationstillstånd är, och skiljer det sig innan/efter hydrogeneringen?
innan lär den väl vara i fast form och efter i flytande form ser dock inte hur det är relevant med trycket riktigt. Jag förstår vad du menar med väte, eftersom de ökar trycket genom att tillsätta väte
RisPris skrev:Hmmm, intressant jag förstår du tänker men det stod någonting i facit att man skulle fokusera på aggregations formen på produkten och reaktanten
Du skrev om aggregationstillståndet för reaktanten, men specificerade inte vilken du menade (bra att göra, så går det snabbare i nästa fråga/svar).
Fettsyrans aggregationstillstånd kan du ju faktiskt ta reda på, istället för att gissa. Ta en titt på t.ex. wikipediasidan för produkten (heptanoic acid) - så får du veta.
mag1 skrev:RisPris skrev:Hmmm, intressant jag förstår du tänker men det stod någonting i facit att man skulle fokusera på aggregations formen på produkten och reaktanten
Du skrev om aggregationstillståndet för reaktanten, men specificerade inte vilken du menade (bra att göra, så går det snabbare i nästa fråga/svar).
Fettsyrans aggregationstillstånd kan du ju faktiskt ta reda på, istället för att gissa. Ta en titt på t.ex. wikipediasidan för produkten (heptanoic acid) - så får du veta.
reaktant omättad syra: ingen aning vet inte vart på wiki jag hittar det (men flytande form är mest troligt)
produkt: fast
vet inte riktigt hur jag tänkte innan.
Om du hade provat att t.ex. googla namnet för produkten, som jag skrev "heptanoic acid" skulle du på wikipedia direkt hittat smält- och kokpunkt för denna korta fettsyra:
https://en.wikipedia.org/wiki/Enanthic_acid
Svenska wikipedia är för litet för att ha med föreningar som denna, men "boiling point" och "melting point" är ganska lätta att hitta på sidan (om inte bara sök på sidan).
Vänta lite ska sakta ner lite. Ok
så bp 225 och mp -7.5 den är med andra ord flytande som produkt
är den då i gas form tidigare?
Precis, om temperaturen är samma som i bilden du visade (ca 200°C) så är produkten flytande, och troligtvis även den omättade reaktanten.
Så då är det endast vätgasen som är i gasfas. Vad som händer beror på hur trycket ökas, för det skiljer sig om trycket ökar för att mer vätgas tillförs, en annan inert gas tillförs, eller om volymen t.ex. pressas samman (samma mängd partiklar men mindre volym).