Hydrofil del hos karboxylgruppen
Vad menas med att karboxylgruppen hos ett fett är hydrofilt? Alltså, inte vad det innebär att något är hydrofilt utan vad som menas med karboxylgruppen. Det finns väl ingen karboxylgrupp? Huvudet, som är det som är hydrofilt, är väl en rest från glycerol?
Nej, glycerol är en trevärd alkohol, som inte lämnar ifrån sig något - kolla boken eller wiki för hur glycerol ser ut. Jämför sedan med t.ex. en triglycerid där fettsyrakedjorna bidrar med sin karboxylgrupp.
Fettsyror är karboxylsyror. Dessa fettsyror kan förestras med t.ex. glycerol till en triglycerid, som i sin tur är en sorts fett. Men en fri (oförestrad) fettsyra är även den ett sorts fett. "Fett" är ett bredare begrepp som innefattar både fettsyror, fettsyraestrar (mono-, di- triglyceroler; fosfolipider etcetera), kolesterol med mera.
Hur är ett fett uppbyggt?