Hydraulik
Hej!
Vi ska konstruera något där vi använder oss av hydraulik men jag har verkligen inga idéer. Kreativitet är inte min starkaste sida så allt står helt stilla.
Har någon några idéer? Jag vill gärna höja mitt Teknikbetyg så jag har svårt att komma på något där jag har en chans att höja mig samt där konstruktionen inte är alltför enkel...
Jag är verkligen öppen för alla typer av förslag och brainstorming.
Hejsan!
Vad är förutsättningarna?
Det här är postat under "grundskola", så hur mycket hydraulik har du läst?
Jag är också nyfiken på vad för materiel du har tillgång till. Är det saker som finns i skolans fysiksal, eller förväntas ni använda saker hemifrån eller som kan skaffas och inte är för dyrt?
ja du, vi har inte gått igenom så mkt om hydraulik än. Har än så länge haft 1 lektion i teknik där vi har fått det viktigaste förklarat för oss, däribland även hur tex en billift på verkstäder fungerar med hjälp av hydraulik. Konstruktionen måste alltså röra på sig med hjälp av hydrauliken, med hjälp av att vi har 2 så "sprutor" kopplade till varandra med en slang, så att vattnet kan få den ena "cylindern" att gå upp och sedan tillbaka för att ge en viss händelse i själva konstruktionen.
Det vi får använda är:
- glasspinnar
- Grillpinnar
- kartong
- tråd
- 2 sprutor eller vad man ska kalla det
- 1 slang
- limpistol
- tejp
Det är nog de huvudsakliga grejerna vi kommer ha tillgång till, från skolan (kan ha missat något). Men om det är något specifikt man vill ha med får man även ta med det hemifrån.
Vi fick se några exempelbyggen och en sak jag observerade från byggena med högre betyg var att de använde sig av mer tekniker från tidigare år som egentligen inte är obligatoriskt att ha med nu. Tex att man använde sig av fackverk för en stabilare konstruktion mm.
Många saker fick E-D pga att de var väldigt simpla. men det känns lite svårt att göra något avancerat med bara 2 sprutor.
Lite klurigt....
Tack för info!
Ja, det är lite klurigt. Spontant kommer jag att tänka på två saker.
En gripklo!
- Skär ut och sätt ihop två "klor" av kartong eller grillpinnar.
- Fäst ihop dem i en led, med typ ståltråd så att de kan röra sig.
- Fäst en av sprutorna i vardera halvan av klon. Tejpa eller limma fast den.
- Sätt allt på en lång pinne.
- Anslut den andra sprutan via slangen till den första. Sätt den typ där du håller i pinne.
Då borde det gå att öppna och stänga klon. Den andra sprutan dras ut, så den i klon sugs in och stänger klon. Tryck in den andra och den första trycks ut och öppnar den.
En fällbro!
- Skapa en bro av kartong och glasspinnar.
- Limma fast delen som inte skall öppnas på ett underlag av kartong.
- Fäst en spruta på underlaget (limpistolen igen!) och den rörliga delen av sprutan på den rörliga delen av bron.
- Som med gripklon kopplar du ihop sprutorna med slangen.
Den ena sprutan borde då kunna höja och sänka bron.
Förstås har jag bara spånat ihop de här idéerna nu, men kanske kan de vara värda något.
Ingenjörskonst består till största delen av att bygga, testa, bygga om ... Blir det inte bra första gången, eller andra, eller ... så har du ändå lärt dig något.
Testa definitivt innan du lämnar in bygget eller demar.
Ett sista tips: Det du tror är stabilt, är antagligen inte det. Slangar hoppar av sprutor om du pressar för hårt, saker som borde röra sig, gör det inte. Saker som borde sitta fast, rör sig. Bygg tio gånger så stabilt som du tror är nödvändigt så är det dubbelt så stabilt som det behöver vara, om du har tur. (Det är typ så man räknar på hissar och broar, där det blir pinsamt om de inte håller. Har du en bra lärare så uppskattar den det, särskilt om du påpekar saken.)
tack så mycket för tipsen! Som du säger så handlar det mycket om att prova sig fram, men man haritne riktigt tiden för det i skolan, man ska bara göra det på plats liksom. men jag ska testa lite småsaker hemma för att helt enkelt känna av lite vad man bör ha i åtanke. Inte värt att ett av misstagen sker på produkten som ska bedömas och att man får lägre betyg än man vill ha bara för att det blev lite fel.
Ett sista tips: Det du tror är stabilt, är antagligen inte det. Slangar hoppar av sprutor om du pressar för hårt, saker som borde röra sig, gör det inte. (.....)
Tack så jättemycket för det tipset! Det ska jag verkligen lägga på minnet.
Det du sa om att slangarna tex kan hoppa av sprutorna, hur kan man lösa det?
Hade jag fått välja själv hade jag kanske testat med tejp eller eventuellt limpistol (men det finns risk att röret täpps till då). och om inte det funkar, smälta fast slangen på sprutan, eller bara superlim.
Om du är säker på att du aldrig behöver ta av slangen, så superlim. Dock fäster det inte särskilt bra på feta plaster. Smälta går inte heller så bra, eftersom slangen smälter för snabbt. Tejp runt slangen och upp på sprutan är nog enklast. Den kan du även ta bort.
Vore jag lärare, vilket jag inte är, skulle mycket av min bedömning ligga i hur eleven tänkt sig konstruktionen och resonerat kring funktion och bygge.
Sedan kan inte alla vara superduktiga på att faktiskt bygga ihop saker. Som civilingenjör när det byggs en bro över en flod, så är det dennes uppgift att konstruera och räkna, men ingenjören själv kanske inte ens är kapabel att hålla i en hammare. Om du förstår hur jag menar.
Eftersom rubriken är hydraulik och inte pneumatik, så måste du fylla sprutor och slangar med (typ) vatten innan du sluter systemet. Det är svårt att göra efteråt.
Ja, du har en poäng med det med ingenjören. men Tusen tack för all din hjälp! Du har är och har verkligen varit till stor hjälp!
KlmJan skrev:Ja, du har en poäng med det med ingenjören. men Tusen tack för all din hjälp! Du har är och har verkligen varit till stor hjälp!
Tack! Det är roligt att höra. Vi hänger här för att hjälpa till. Bara fortsätt ställ frågor, så vi har något att göra på fritiden. :-)
Du får gärna posta en bild här på resultatet, oavsett vad det blev. Lycka till med bygget!
Det ska jag försöka komma ihåg! Tusen tack!