Hydratiserade salter lösta i vatten
Jag undrar lite över hydratiserade salter och hur de betecknas i kemiska reaktionsformler då de är lösta i vatten. Hur bör man göra med till exempelvis kopparsulfatpentahydrat? Jag tänker att något av de två sätten nedan känns rimliga men vet inte vilket eller om något av dem är rätt:
- CuSO4 (aq)
- CuSO4 • 5 H2O (aq)
Ska vattnet tas med eller inte när det ändå är löst i vatten?
Första är korrekt, men om du ska skriva en reaktionsformel räcker det med att ta med den jon som faktiskt reagerar. Det finns ju ingen ”CuSO4(aq)” i betydelsen att det inte finns några CuSO4-molekyler i lösningen. Det finns kopparjoner och sulfatjoner.
Teraeagle skrev:Första är korrekt, men om du ska skriva en reaktionsformel räcker det med att ta med den jon som faktiskt reagerar. Det finns ju ingen ”CuSO4(aq)” i betydelsen att det inte finns några CuSO4-molekyler i lösningen. Det finns kopparjoner och sulfatjoner.
Det som efterfrågades i frågan var en molekylär reaktionsformel och inte komplett jonformel, därför behövde jag ange det som kopparsulfat löst i vatten. Förlåt om jag var otydlig och tack så mycket för hjälpen!