Hydratiserade joner/komplexa metalljoner
Hej! Vad är skillnaden mellan hydratiserade joner och komplexa metalljoner? Hydratiserade joner innebär ju att vattenmolekyler binder jonerna, men om jag förstått det rätt gäller detta även för komplexa joner?
I en komplexjon binder liganderna med kovalenta bindningar till en centralatom. Om en jon bara är hydratiserad innebär det att vattenmolekyler binds till jonen genom jon-dipol-bindning, som ör mycket svagare än kovalent bindning. Man pratar om primära och sekundära hydratiseringssfärer, dvs vattenmolekylerna närmast jonen binds starkare än vattenmolekylerna lite längre bort, som då bildar en "sekundär" hydratiseringssfär. Hur hydratiserad en jon är har betydelse för t.ex. konduktiviteten hos lösningen. Om en jon är väldigt hydratiserad måste den "släpa med sig" många vattenmolekyler när den rör sig i lösningen, vilket ger lägre konduktivitet.
Tillägg: 25 nov 2023 14:46
Halvt off-topic: Om du kollar på många batterier så ser du att de generellt använder kaliumsalter som elektrolyter, t.ex. kaliumhydroxid i ett vanligt alkaliskt batteri. Man kan fråga sig varför man inte använder natriumhydroxid istället, det är ett vanligare och billigare ämne. Förklaringen ligger till stor del i att natrium är en mindre jon och därmed kraftigare attraherar vattenmolekyler och blir mer hydratiserad. En elektrolyt som består av natriumhydroxid får alltså lägre konduktivitet än motsvarande elektrolyt med kaliumhydroxid. Det är förklaringen till att man väljer kaliumhydroxid, det ger helt enkelt ett batteri med lägre inre resistans som kan leverera en högre cellspänning.
När man pratar om hydratiserade joner är liganderna alltid vatten. När man pratar om komplexa metalljoner kan liganderna vara t ex vatten eller ammoniak eller kloridjoner eller ...
Smaragdalena skrev:När man pratar om hydratiserade joner är liganderna alltid vatten. När man pratar om komplexa metalljoner kan liganderna vara t ex vatten eller ammoniak eller kloridjoner eller ...
Akvakomplex, där vattenmolekyler fungerar som ligand och binder med kovalenta bindningar, är inte samma sak som hydratiserade joner.
En jon kan alltså vara en komplexjon med vatten som ligand, där komplexjonen dessutom är hydratiserad. Cu2+(aq) är ett exempel.
Tack för era svar!