Husgeråd
(inte en skoluppgift, utan allmän fråga - därav under allmänna diskussioner)
Förutsatt att glaset är blyfritt:
Finns det någon fördel mellan att
1) ha ugnsform som är i porslin (tex pillivuyt) eller ha ugnsform i klar glas?
2) ha tallrikar, skålar, koppar och annat man har mat i och då kanske repar - tex när man skär i en tallrik - i porslin eller i glas?
Tänker här på giftighet för den som äter maten - om det ena är bättre än det andra.
Fullständigt ofarligt, både glas och porslin.
Undvik bara gammal (1900-tal) keramik med glasyr i rött eller orange - kan innehålla kadmium.
En snabb googling styrker min första tanke att inget av dem är farligt över huvud taget - det är inget att oroa sig för. Det man kanske bör vara försiktig med är äldre glacerat porslin (och en del modernt asiatiskt), som kan innehålla bly i färgen. Men även om man har sådant verkar de utsöndrade mängderna kunna bli nämnvärda först om glaceringen spräckts eller om man har sur mat i den en längre tid. Klarglas lyckas jag inte hitta några risker med.
Över lag kan man säga att man nog inte behöver vara särskilt orolig över sådana här frågor. Många är idag rädda för t.ex. plast i maten, och även om det är sant att vi inte har full överblick över hälsoeffekterna av det så verkar riskerna inte jättestora.
Du kan läsa mer på t.ex. Livsmedelsverkets hemsida: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/tillagning-hygien-forpackningar/forpackningar
Det blir lite som att sila mygg och svälja kameler. Du andas troligen in mycket större mängder ”gifter” genom att ta en vanlig promenad på stan.
Teraeagle skrev:Det blir lite som att sila mygg och svälja kameler. Du andas troligen in mycket större mängder ”gifter” genom att ta en vanlig promenad på stan.
Må vara sant - men hjälper ju inte med min fråga.
Och ett strå mindre till stacken av skit inom en - är fortfarande ett strå mindre.
Svaret är, som framgår av tråden, att det inte spelar någon roll. Det finns rostfria formar också, och på landet har vi en gammal bucklig i aluminium.
Smaragdalena skrev:Svaret är, som framgår av tråden, att det inte spelar någon roll. Det finns rostfria formar också, och på landet har vi en gammal bucklig i aluminium.
Är inte med på vad din första mening syftar på?
Japp, jag vet - fick med ett gäng från Japan.
Men Aluminium ska man väl inte använda (ingen koll på varför, men vad jag hör+hört+lärt mig) - eller är det något folk bara fått för sig?
Om du läser igenom tråden, så ser du inte mindre än 3 svarare som svarar att glas eller porslin inte spelar någon roll.
Man skall inte ha sura livsmedel i aluminiumkärl - då reagerar aluminiumet med syran och löses upp, så man får i dig onödigt mycket aluminium. Å andra sidan är det ett snabbt sätt att polera en aluminiumkastrull (om man häller bort rabarberna efteråt).