Hur veta vilka par av grundämnen som kan bilda en jonförening?
Jag försöker förstå svaret på en flervalsfråga i ett självtest i boken Synpunkt 1b, Naturkunskap från Gleerups...
Frågan är
Vilka av följande par av grundämnen kan tillsammans bilda en jonförening?
svavel och väte (fel)
syre och svavel (fel)
fluor och litium (rätt)
magnesium och syre (rätt)
silver och klor (rätt)
Jag vet alltså vilka som är de rätta alternativen, men jag skulle gärna vilja veta hur man ska resonera för att veta det?
Jag har tittat igenom texten i kapitlet (3 I atomernas värld) flera gånger och det här är det bästa jag kan hitta
När två icke-metaller reagerar (t.ex. väte och syre) uppstår molekyler (t.ex. vattenmolekyler). I dessa har atomerna som binds till varandra vissa gemensamma elektroner. När en metall reagerar med en icke-metall är däremot dragkampen om elektronerna så pass ojämn att icke-metallernas atomer helt övertar elektroner från metallatomerna. Därmed uppstår joner som kan förenas och bilda ett salt.
Är det alltså så att par av metaller och icke-metaller kan bilda en jonförening, men par utan metaller inte kan bilda en jonförening? Är det en regel som man alltid kan tillämpa? Eller är det helt fel tänkt?
Hur går man till väga för att avgöra vilka av alternativen i frågan som är de rätta svaren?
(Jag tycker det är konstigt att läromedlet inte uttryckligen ger exempel på hur man ska resonera. Är det så att man ska dra den slutsaten själv utifrån texten jag citerade?)
En tumregel är att metall + icke-metall = jonförening. Det är nog så det är meningen att man ska tänka här. Jonföreningar är föreningar som hålls samman huvudsakligen av starka elektrostatiska interaktioner. Det finns ett begrepp man kallar för elektronegativitet, som kan definieras på lite olika sätt. Det väsentliga är att elektronegativitet är ett mått på hur hårt atomer och joner "drar" i elektroner. Om det är stor skillnad i elektronegativitet mellan två atomer är det sannolikt att bindningen domineras av jonkaraktär.
Då man rör sig uppåt till höger i det periodiska systemet så uppvisar ämnena ökande elektronegativitet.
Tack för svaret, så jag antar att jag identifierade rätt stycke text i läromedlet. Är det alltså en regel (eller åtminstone en tumregel) att
metall + icke-metall bildar en jonförening
icke-metall + icke-metall bildar inte en jonförening
Är det så man ska tänka för att svara på flervalsfrågan i självtestet?
Ja, precis, jag tror det är så det är tänkt!
Det finns en del någorlunda vanliga exempel på jonföreningar där de ingående jonerna båda är icke-metaller (t.ex. ammoniumsulfat), men då rör det sig om lite mer komplexa joner än bara atomjoner.
Jag tror aldrig jag har sett två metaller bilda en jonförening tidigare, eftersom metaller bildar positivt laddade joner.
Super! Tack igen. Ja, den här är ju lite enklare grundnivå, så det är förmodligen precis som du säger att i frågan avses endast föreningar mellan "bara atomer" och inte "mer komplexa joner". Stort tack för hjälpen!
Ingen orsak!
Lycka till med plugget! :D