Hur veta att Na3PO4 blir Na^+ & PO4^3
Hej, har en fundering på en uppgift som kom när jag skulle skriva OT-värden. Där ska dessa sättas ut på Na3 PO4 , och så långt är jag med men sen förklarar de att jag ska veta att N blir positiv pga avger elektron, och PO4 blir 3-negativ pga tar upp elektrikerna.
Jag vet ju att de avger/tar upp elektroner då de vill ha stabilt skal, och att PO4 får 32 elektroner och därmed stabilt (för 32/4=8?) MEN hur vet jag att det är O och P som "samarbetar"? Att de jobbar på nått annat sätt, om man kan skriva så? Finns det nån regel för detta eller så?
Läs här. Återkom om du har fler frågor.
Fosfatjonen är en sammansatt jon, dvs en förening mellan olika atomer som binder till varandra med kovalent bindning och som totalt sett innehåller olika antal elektroner och protoner. I fosfatjonens fall finns det tre elektroner fler än det finns protoner om du räknar ihop alla fem atomer. Det behövs tre extra elektroner för att bindningarna ska ”gå ihop” och göra en sådan förening möjlig att skapa.
Teraeagle skrev:Fosfatjonen är en sammansatt jon, dvs en förening mellan olika atomer som binder till varandra med kovalent bindning och som totalt sett innehåller olika antal elektroner och protoner. I fosfatjonens fall finns det tre elektroner fler än det finns protoner om du räknar ihop alla fem atomer. Det behövs tre extra elektroner för att bindningarna ska ”gå ihop” och göra en sådan förening möjlig att skapa.
Tack så mycket för hjälpen :)
Okej, och det är något att lära in helt enkelt, att de blir en specifik jon? För är där jag blir lost, hur jag ska veta hur relationen mellan dem ser ut?
Smaragdalena skrev:Läs här. Återkom om du har fler frågor.
Tack för hjälpen:) Så om man lär sig de olika jonerna och sammansatta jonerna, så bör man ha ganska bra överblick på hur man ska hantera uppgifterna?
Tack för hjälpen:) Så om man lär sig de olika jonerna och sammansatta jonerna, så bör man ha ganska bra överblick på hur man ska hantera uppgifterna?
Ja, och du bör lära dig att se om en förening är ett salt. Det finns många fler syror och baser än de vanligaste ;-)