Hur vet man vid vilken mängd syra och bas en lösning behåller sin buffertegenskap?
Vi har på senaste studerat buffertar och tillhörande titrerkurvor, och jag har några frågor angående buffertar:
(i) Hur mycket av syran respektive basen ska man ha för att en buffert faktiskt ska ha en buffrande förmåga överhuvudtaget? Och när kan man använda buffertformeln?
(ii) Varför avtar bufferteffekten med ett avtagande antal mol av basen eller syran?
Angående fråga (i) studerade jag en exempeluppgift:
Vad blir pH i en lösning då man blandar 100 ml 0,100 mol/dm3 ättiksyralösning med 10 ml NaOH med koncentrationen 0,25 mol/dm3
I den initiala reaktionen här: HAc + NaOH → Ac- + H3O+ bildas det visserligen ett litet antal mol acetatjoner, men mängden är väldigt liten; endast 0.0025 mol jämfört med de 0.075 mol HAc som finns kvar. Kan man använda buffertformeln här?
Och reaktionen HAc + H2O ⇌ Ac- + H3O+ är ju också en reaktion som kan ske såväl innan tillsättning av NaOH som efter. Men på grund av att graden reaktionen sker i är så liten kanske man kan bortse från den?
Kan inte längre redigera men det ska ju självklart stå + H2O och inte H3O+ i den översta reaktionen.