Hur vet man produkterna i kemisk reaktion?
Har stött på frågor i Kemi 1 där man får reda på reaktanter och så ska man själv räkna ut vilka produkterna blir. Hur ska man resonera generellt för att ta reda på dessa produkter (förutom i väldigt enkla reaktioner)? Belysande exempel:
Hur mycket väger den fällning som uppkommer då man blandar 30 cm3 AgNO3 med koncentrationen 0,30 mol/dm3 och 15 cm3 BaCl2 med koncentrationen 0,15 mol/dm3? (E/C/A)
Här måste man först veta produkterna för att sedan kunna balansera formel. Hur ska man veta att det i detta fallet bildas just Ba(NO3)2 + AgCl (utan att ta hjälp av internetsidor, tex http://chemequations.com/en/?s=AgNO3%2BBaCl2&k=1)
Det är allmänt ganska svårt att veta vad som bildas.
I Kemi 1 förväntas man veta att vissa joner bildar fällningar, t.ex. silverklorid () och bariumsulfat ().
Men som i frågan ovan måste man ju kunna räkna ut båda produkterna som bildas, eftersom frågan kräver att man balanserar reaktionen (man behöver veta ekvivalent substansmängd). Att det bildas AgCl förstod jag, men att just Ba(NO3)2 bildas vet jag inte hur jag ska kunna räkna ut själv.
Edit: Kom på att man borde kunna resonera så här, att eftersom Ba är en 2+ jon men NO3 är 1- jon så det måste gå 2 NO3 per Ba? Så genom att jag vet AgCl så återstår bara Ba och NO3, och genom att veta jonernas laddning kan jag räkna ut att de slår sig samman Ba(NO3)2.
Om du har -joner och -joner behöver du ju två nitratjoner för att ta ut -laddningen hos bariumjonen. Därför får du formelenheten .
Men egentligen bildas det inte någon bariumnitrat. Bariumnitrat är nämligen lösligt i vatten, och därför kommer det bara att vara och -joner lösta i vattnet. Eftersom det enda relevanta för frågan är hur mycket silverklorid som kan bildas duger ju en reaktionsformel som
lika bra, eller hur?
Du bör lära dig att nitrater alltid är lättlösliga, liksom natrium-, kalium- och ammoniumsalter.