Hur vet man om ett ämne är en molekyl eller inte?
Hur vet man om ett ämne är en molekyl eller inte? Var det inte om både ämnen är icke metaller?
(icke metall + icke metall = molekylförening)
Visa spoiler
Om atomerna sitter i ett precist mönster med hjälp av kovalenta bindningar så är det en molekyl.
Yngve skrev:Om atomerna sitter i ett precist mönster med hjälp av kovalenta bindningar så är det en molekyl.
Vi säger vi har Cr₂O₃ hur vet vi att den är en molekyl? För det jag vet för att ämnet måste ha polär kovalent bindning vilket innebär att det har värderna 0.8 - 1.7 elektronegativitet
OK, det här kommer jag inte ihåg hur man avgör. Kanske nån annan coach med bättre koll på Kemi kan svara?
Grundregeln ”metall + icke metall = jonförening” fungerar ganska bra här, dvs Cr2O3 är till största del en jonförening. Ju större skillnad i elektronegativitet mellan ämnena desto mer utpräglad jonbindning. Om skillnaden är mindre blir det större inslag av kovalent bindning. Av den anledningen är det främst icke-metallerna uppe till höger i periodiska systemet som bildar de renaste jonbindningarna. Dessa ämnen har högst elektronegativitet och dit hör bland annat syre.
Teraeagle skrev:Grundregeln ”metall + icke metall = jonförening” fungerar ganska bra här, dvs Cr2O3 är till största del en jonförening. Ju större skillnad i elektronegativitet mellan ämnena desto mer utpräglad jonbindning. Om skillnaden är mindre blir det större inslag av kovalent bindning. Av den anledningen är det främst icke-metallerna uppe till höger i periodiska systemet som bildar de renaste jonbindningarna. Dessa ämnen har högst elektronegativitet och dit hör bland annat syre.
Ja som du sa till största del en jonförening men när jag försöker räkna ut oxidationstalet för Cr (krom) i Cr2O3 så ska rätt svar va 0 (enligt fasit) eftersom det bygger på regeln "I en molekyl är summan av de ingående atomernas oxidationtal alltid noll" och eftersom syre har -II i oxidations tal och det är O3 så blir det -VI (-6) så då måste krom (Cr2) också ha +VI (+6) så att summan blir noll. Men då räknas inte Cr2O3 som jonförening utan som en molekyl, det är det som jag inte riktigt förstår.
Kroms oxidationstal i Cr2O3 är +III, inte 0. De positiva och negativa jonerna måste tillsammans ha ett oxidationstal som summerar till 0 eftersom Cr2O3 är en neutral förening. 2*(+3)+3*(-2)=0.
Teraeagle skrev:Kroms oxidationstal i Cr2O3 är +III, inte 0. De positiva och negativa jonerna måste tillsammans ha ett oxidationstal som summerar till 0 eftersom Cr2O3 är en neutral förening. 2*(+3)+3*(-2)=0.
Ja jag skrev fel summan tillsammans blir 0. Men denna regel bygger på att "I en molekyl är summan av dem ingående atomernas oxidationstal alltid noll". Då undrar jag hur Cr2O3 är en molekyl eftersom det ser ut o vara en jonförening eftersom det är en metall (Cr) och en icke metall (O)
Det är samma regel för molekyler och jonföreningar. Krom(III)oxid (Cr2O3) är en jonförening.