Hur vet man när en blandning är homogen eller heterogen?
Här är några av mina svar på en uppgift om homogena och heterogena blandningar, rätta mig gärna om jag har fel och varför:
Vatten = homogen?
Strösocker(sackaros) = heterogen?
Koksalt = homogen?
Matolja = heterogen?
Vatten i en oöppnad sockerdricks flaska = homogen??
Är osäker på om jag förstått det rätt med homogena och heterogena blandningar.
Det är bara ett av dina exempel som faktiskt är en blandning - matoljan. Det är en homogen blandning av olika fetter. Övriga är rena ämnen, dvs motsatsen till blandningar. Rena ämnen består bara av en sorts molekyler. ”Vatten i en oöppnad sockerdricksflaska” kan vara en homogen blandning, det beror på om det faktiskt är vatten eller sockerdricka i flaskan.
Här har du exempel på blandningar, både homogena och heterogena:
- Havsvatten
- Sand från en strand
- Brons
- Stål
- Luft
- Bensin
- Vinägrett
- Rök från en skorsten