Hur vet man mellan vilka punkter potentialskillnaden uppstår? - Faradays lag
Låt säga att man har en solenoid kopplad till en växelspänningskälla:
Vi vet ju att det magnetiska flödet genom spolen ständigt kommer förändras eftersom att strömmen ändrar riktning. Och då säger Faradays lag att det kommer tillkomma en ny spänning som "motverkar förändringen" som en konsekvens av att energi inte bara kan börja existera. Faradays lag säger då att:
.
Det jag undrar nu är mellan vilka punkter i kretsen som denna spänning alstras. Att bara tala om spänning utan att tala om punkter verkar lite konstigt för mig.
Det är över hela spolen som den totala emf:en alstras.
Vill du veta emfen över ett visst antal varv av kan du använda
Jaha, okej. Så i varje "varv" alstras en spänning enligt ?
Tillägg: 2 dec 2023 14:07
Jag vet att mina symboler inte blir helt rätt men jag känner ej till latexkoden för att skriva dem ordentligt och är för lat för att söka upp dem. Men det framgår ändå vad jag menar.
Ja, varje "cirkel" i spolen blir en enskild "sluten slinga". Har du sådana slingor och vill du veta emf:en över hela spolen får du alltså addera bidragen från st sådana "slutna slingor".
Men cirklarna sitter ju ihop, alltså det är ju inga isolerade cirklar. Hur vet man var en cirkel börjar och var den slutar?
På din bild börjar och slutar varje varv längst ner - det ser man på att hela spolen börjar och slutar med ledaren pekande neråt.
Man kan väl knappast mäta någon annan spänning än spänningskällans spänning. Det intressanta är väl att man har en ström som ligger i ofas med spänningen?
Jan Ragnar skrev:Man kan väl knappast mäta någon annan spänning än spänningskällans spänning. Det intressanta är väl att man har en ström som ligger i ofas med spänningen?
Ja, nu fattar jag kanske frågan. OP vill kanske veta mer om induktans av sådana spolar:
http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/magnetic/indcur.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Inductance#Inductance_of_a_solenoid
Det kan vara så att jag själv inte ens förstår min fråga. Men dina länkar verkar ha varit på rätt spår, @Pieter Kuiper!
Det jag inte förstår är mellan vilka punkter på kretsen vi får inducerad emf. Men Daniels svar tror jag besvarade frågan. Om man har spolen då, induceras den totala emf:en mellan spolens början och dess slut? Alltså typ så här:
Hur kan du ha en +ände och en -ände när det är växelström? Eller förstår jag inte vad du menar?
Jag menar i en "cykel" så att säga. Alltså i ögonblicket växelströmmen går säg åt höger ur spänningskällan kommer det väl induceras en spänning mellan spolens ändar som ger en ström som går åt höger i spolen? Självklart sker allting på några nanosekunder då.