hur vet man m?
jag förstår att det är Torsten man utgår från och att det är ifrån honom man ritar pilarna från men om det står att det är hissen som accelererar borde man inte utgå från att m = m(hiss) + m(Torsten)... jag förstår att det låter lite dumt men jag tror att det hade hjälpt om jag hade förstått varför man gör det man gör istället för att bara kopiera facit...
Förstår inte riktigt vad du menar. Vill du försöka omformulera frågan?
Du bör välja att bara titta på Torsten för att enbart vad som händer med honom är av intresse. Detta är alltså synonymt med att formulera Newtons andra lag med vilka krafter som verkar på Torsten och sätta dessa lika med hans massa gånger acceleration.
Absolut skulle du kunna ställa upp Newtons andra lag så fullständigt som möjligt men var är då avgränsningen? Du kan rita en figur med hissen, Torsten, drev och motor samt hisschakt. Men då kan du även lika gärna ta med jorden, solen, månen och varför inte Alfa Centauri. I detta fall väljer de att förenkla problemet genom att avgränsa sig till det som är intressant, vad som händer med Torsten.
Det som sedan används är utslaget på badrumsvågen. Det är 77.5 kg trots att Torsten bara har massan 74 kg. Därmed är Normalkraften på badrumsvågen (från Torsten) större än Torstens tyngd vilket är för att hissen accelererar uppåt.